Křen je vytrvalá bylina s mohutným kořenem. Pochází z jihovýchodní Evropy, jako léčivá rostlina a kořenová zelenina se pěstuje odedávna, dnes prakticky v celé Evropě. Setkáme se s ním ve většině venkovských zahrádek, ve velkém se pěstuje v polních kulturách. Na mnoha místech křen zplaněl a vyskytuje se hlavně na březích vod, ve vlhkých houštinách a chmelnicích. Z rostliny se používá zejména kořen.
Výživné látky
Kořen křenu obsahuje především velké množství vitamínu C, mnohem více než citrusové plody. Dále vitamín E, B a provitamin A. Zahrnuje také hodně minerálních látek, především vápník, hořčík, železo a další minerály.
Kdy sbíráme kořen křenu?
Kořen křenu sbíráme na podzim od září do listopadu nebo také na jaře od března do května. Kořeny vyryjeme rýčem, očistíme a skladujeme nejlépe ve sklepě v chladu, vlhku a uložený v písku.
Jak ho uchovat co nejdéle čerstvý?
Abychom ho uchovali co nejdéle čerstvý, tak si ho můžeme zmrazit. Nastrouhaný křen promícháme s citrónovou šťávou, můžeme i s nastrouhanými jablky. Naplníme malé mističky a zmrazíme. Uchováváme při teplotě -18°C.
Léčivé účinky křenu
Křen působí desinfekčně, proti bakteriím a virům. Posilňuje organismus, zlepšuje trávení a využívá se zejména k léčbě ledvinových potíží a revmatizmu. Také dobře čistí játra od různých škodlivin. V léčitelství se odpradávna využíval nastrouhaný kořen křenu smíchaný s tvarohem na bolesti kloubů nebo svalů ve formě obkladů. Pomáhá také léčit záněty horních cest dýchacích, nachlazení a bolesti v krku. Nahrazoval také účinek antibiotik. Křen snižuje vysoký krevní tlak a napomáhá k rozšiřování cév. Při pravidelné konzumaci se zlepšuje schopnost soustředění a kvalita vaší paměti. Můžeme si z něj připravit sirup proti nachlazení a také křenové mléko na jaterní potíže.
Krásná pokožka
Má také příznivý účinnek na naši pokožku. Pravidelnou konzumací dvou lžiček nastrouhaného křenu smíchaného s mlékem a tvarohem po dobu několika týdnů odstraníte z pokožky pigmentové flíčky a stařecké skvrny.
Na posílení růstu vlasů
Používáme nastrouhaný kořen křenu smíchaný s olivovým olejem. Uděláme si z něj zábal, který po dvaceti minutách pořádně z vlasů umyjeme.
Použití v kuchyni
Pálivou chuť křenu zmírňuje olej, sůl a také med nebo cukr. Můžete ho smíchat s olivovým olejem a špetkou soli. Jako příloha k masu se používá nastrouhaný křen smíchaný s jablky, který můžeme doplnit citrónovou šťávou, nebo medem. Při úpravě v kuchyni by křen neměl projít varem, aby neztratil svoji vitamínovou hodnotu. Dále se používá k přípravě omáček, k pokrmům z ryb, při nakládání zeleniny, pro lepší chuť a vůni jídel. Můžeme ho podávat také k uzeninám, zejména k šunce a k párkům.
Středověké i pozdější oblibě křenu napomáhala nejen jeho chuť, ale také léčivé účinky. Považoval se za bylinu mládí, povzbuzující a celkově posilující. Nakonec křenové placky se dochovaly jako lidový lék až do dnešních dnů.
Marta
ChytráŽena.cz