Bylinky, zvané také jinak – zelené koření, jsou doslova malým zázrakem v naší kuchyni. Sice si nemůžeme každý dovolit zahrádku plnou čerstvých zelených bylinek, ale takový malý květináček si můžeme pořídit všichni. Bylinky můžeme používat jak čerstvě natrhané, tak sušené.
Ty natrhané mají své kouzlo - jsou aromatičtější a chutnější, o tom není pochyb. U čerstvých bylinek si ale musíme dávat pozor – nevkládáme je do jídel dřív, než dvě minuty před dokončením, ještě lepší způsob je přidání bylinek až před samotným servírováním.
Jak uchovávat bylinky?
Sušené bylinky uchováváme v dobře uzavíratelných nádobkách. Pokud by k nim pronikal vzduch, může se stát, že ztratí svou aromatickou vůni, navlhnou a budou nám víceméně k ničemu. Pokud bychom si bylinky chtěli natrhat sami, vybíráme si čistá místa – místa kolem silnic, továren a a podobně opravdu nepřipadají v úvahu. Chceme si pochutnat, ne se otrávit…
Bylinky je dobré sbírat těsně před rozkvětem, v této chvíli mají totiž největší obsah aromatických látek, chuť a vůně jsou nejsilnější. Čerstvé bylinky, které jsme natrhali, avšak nestačili spotřebovat, zabalíme odděleně do papírových ubrousků, aby se jejich aromatické vůně nepomíchaly. Takto zabalené bylinky vložíme ještě do mikrotenového sáčku a uložíme do chladničky.
Léčivá moc bylinek
To, že mají bylinky léčivou moc, nemusíme snad připomínat. Takový dobromysl nám třeba pomůže při trávení. A dobré trávení je důležité nejen pro bezchybný chod lidského organismu, ale také pro uchovávání dobré nálady. Takže buďte dobré mysli a myslete na bylinky!
Simbelmine
ChytráŽena.cz