Zdravá pochoutka
Konzumace jednoho jablka denně vás může ochránit před mnoha neduhy, jak praví stará lidová moudrost.
Mají v naší výživě velký význam dodávají našemu tělu vlákninu, poměrně dobře stravitelné cukry.
Jablka obsahují mnoho vody, malé množství kalorií a minimum bílkovin. Jsou plné vitamínů a minerálů. Dodávají tělu velmi důležitý draslík, hořčík a železo. Vysoký obsah vitamínu C, a pektinu.
Dokáží i léčit
- snižují cholesterol, vysoký krevní tlak
- pomáhají při trávení
- vyléčí zácpu
- povzbuzují činnost srdce
- stabilizují hladinu cukru v krvi - vhodné pro diabetiky
- pomáhají při různých zánětech, teplotách
- podporují činnost ledvin
Jablečná šťáva
Je velice chutná a má příznivý účinek na organismus. Je výtečným zdrojem vitamínů, přírodních cukrů, pektinů a dalších ovocných látek. Současně má jablečná šťáva vysoký obsah vlákniny. Vyrábí se nejčastěji lisováním jablečné drtě. Jablečnou šťávu nikdy nepřislazujeme cukrem. Když ji potřebujeme přisladit použijeme pouze med. Čerstvá vylisovaná jablečná šťáva je velice užitečná při různých zánětech a také teplotě.
Jablka v kuchyni
Jablka mají v kuchaření nesmírnou tradici. Díky nim umíme vykouzlit úžasné sladkosti, ale i zajímavé pikantí pokrmy. Tradičně je používáme do štrúdlů a koláčů. Výborným moučníkem jsou oblíbená zapékaná jablka..
Jablka můžeme balit do různých těst a vněm zapékat, péct,. Můžeme je vařit, dusit smažit, opékat, strouhat, přidávat do salátů, pomazánek, zdobit jimi mnoho druhů jídel, používat do nákypů, omelet, lívanců a palačinek. Výborně chutnají v taštičkách a ovocných lívancích. V kuchyni jsou nenahraditelná.
Hubneme s jablky
Pomáhají také při snižování nadváhy. Očistná jablečná kůra je jednodenní. Během celého dne jíte ve stejných intervalech 6 nebo 8 celých, neloupaných jablek. K nim můžete popíjet čistou vodou, minerálku, nebo ovocný čaj. Tato očistná kúra se opakuje nejdříve po 14 dnech.
Hubnutí pomocí jablečného octu
Také hubnutí pomocí jablečného octu je velice účinné. Jablečný ocet spaluje tuky a potlačuje chuť k jídlu. Před každým jídlem si vezmete jednu, nebo dvě lžičky jablečného octu. Při hubnutí pomocí jablečného octu musíte také přemýšlet o složení stravy, jíst po malých porcích vícekrát za den. Sledovat, jestli jíte opravdu zdravá a málo tučná jídla. Přidat k hubnutí také dostatek pohybu.
Pro svůj vysoký podíl vitamínů a nerostných látek, by měla být jablka součástí každého jídelníčku.
Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz