Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat.Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat. Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 09.10. 2024
Dnes má svátek Štefan a Sára
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Červená, bílá a královsky modrá

27. 11. 2020 | Knižní tipy
Název: Musíme být statečné
Autor: Casey McQuistonová
Nakladatelství: YOLI (EUROMEDIA GROUP)
Datum vydání: 8/2020
Formát: 127 x 200 mm, 400g
Vazba: paperback
Počet stran: 424
Cena: 299 Kč

Alex Claremont-Diaz je pohledný a nesmírně charismatický mladík. Pro Bílý dům představuje marketingový poklad. Jediný problém je, že si dvakrát nerozumí s Henrym, princem na opačné straně Atlantiku. Když se navíc v bulváru objeví závěry, na nichž se Alex hádá s Henrym na královské svatbě, má to neblahý dopad na americko-britské vztahy.


Hlavy rodin a států proto sestaví plán, jak napravit škody – Alex a Henry pro veřejnost sehrají divadýlko a uzavřou příměří. Jejich fingované přátelství ale postupně přerůstá v cosi mnohem hlubšího a taky nebezpečnějšího. Kdyby se totiž jejich přísně utajovaný vztah provalil, mohlo by to zmařit probíhající prezidentskou kampaň a zcela změnit vztah obou národů...

Červená, bílá a královsky modráUkázka z knihy

Červená, bílá a královsky modrá:


„Na střeše Bílého domu, v rohu terasy na okraji zimní zahrady, je trochu uvolněné obložení. Pokud na něj správně zaklepete, můžete ho dostatečně odsunout, abyste pod ním našli vyrytý vzkaz – špičkou klíče nebo možná nožem na dopisy ukradeným ze západního křídla.

V tajných dějinách prezidentských rodin – což jsou izolované tamtamy zavázané pod hrozbou smrti k mlčení a absolutní diskrétnosti skoro o všem – neexistuje jasná odpověď na to, kdo to udělal. S jistotou se lidi asi shodnou jen na tom, že pouze syn či dcera prezidenta mohli mít tu opovážlivost, aby počmárali Bílý dům.

Někteří přísahají, že to provedl Jack Ford, sběratel Hendrixových alb, který měl mezonetový pokoj spojený se střechou, kam si v noci chodil zakouřit. Jiní tvrdí, že to byla Luci Johnsonová s širokou stuhou ve vlasech. Ale na tom nezáleží. Ten vzkaz tam zůstal jako soukromá mantra pro ty, kteří mají dost důvtipu, aby ho našli.

Alex ho objevil hned první týden, co tu začal bydlet. Nikdy nikomu neřekl, jak se mu to povedlo.
Stojí tam:

PRAVIDLO Č. 1: NENECH SE CHYTIT


Východní a západní ložnice v druhém patře bývají obvykle vy¬hrazeny pro prezidentovu rodinu. Původně to byla jedna vel¬ká místnost určená pro návštěvy markýze La Fayetta za časů prezidenta Monroea, ale nakonec ji rozdělili na dvě. Alex má tu východní, naproti Smluvnímu salonu, a jeho sestra June tu západní, vedle výtahu.
Když bydleli v Texasu, jejich dětské pokoje byly uspořá¬dané stejně – naproti sobě přes chodbu. Podle toho, co po¬krývalo zdi, jste tenkrát mohli poznat, jaké má ten měsíc June ambice. Ve dvanácti si na ně vylepovala svoje akvarely.

V patnácti tam visely lunární kalendáře a tabulky krystalů. V šestnácti výstřižky z časopisu The Atlantic, vlaječka Texa¬ské univerzity v Austinu, fotky aktivistky Glorie Steinemové a spisovatelky Zory Neale Hurstonové a výňatky z písemností odborářky Dolores Huertové.

Jeho pokoj byl pořád stejný – jen se v něm čím dál víc vršily lakrosové trofeje a hromady úkolů z pokročilých kur¬zů. V domě, který jejich rodina pořád vlastní, to teď všechno zapadá prachem. Od chvíle, kdy se odtamtud přestěhovali do hlavního města, Alex stále nosí na řetízku kolem krku od toho domu klíč.

Junina ložnice naproti přes chodbu je teď zářivě bílá v kombinaci se světle růžovou a mátově zelenou. Pokoj fotili do magazínu Vogue a je inspirován časopisy o bydlení z še¬desátých let, které našla v Bílém domě v jednom z obývacích pokojů. Jeho ložnice sloužila kdysi jako dětský pokoj Caro¬line Kennedyové a později jako kancelář Nancy Reaganové, což přimělo June, aby místnost vykuřovala šalvějí. Úhlednou šachovnici zarámovaných krajinek nad pohovkou nechal být, ale růžové stěny po Sashe Obamové dal přemalovat na modro.

Děti prezidentů obyčejně po dovršení osmnácti let už v Bílém domě nebydlí, tedy alespoň to tak bylo zvykem něko¬lik posledních desetiletí. Ovšem Alex v lednu toho roku, kdy byla jeho matka uvedena do prezidentského úřadu, nastou¬pil na Georgetownskou univerzitu a z logistického hlediska nedávalo smysl, aby mu platili nějaký dvoupokoják a museli řešit ještě zvlášť jeho ostrahu. June v tom roce na podzim do¬končila Texaskou univerzitu. Nikdy to neřekla nahlas, ovšem Alex ví, že se sem přistěhovala proto, aby na něj dohlédla.

Ona ví líp než kdokoli jiný, jak moc ho vzrušuje, že je takhle blízko politického dění, a už několikrát ho ze západního kří-dla vlastnoručně odtáhla.
Za zavřenými dveřmi ložnice si může sednout a poslouchat z gramofonu Hall & Oates a nikdo ho neslyší, jak si prozpěvuje „Rich Girl" stejně jako jeho táta. Může nosit brýle na čtení, přestože jindy trvá na tom, že je nepotřebuje. Může si pečlivě vyrobit tolik skript a nalepit do nich tolik barevných záložek, kolik chce. Zadarmo se nejmladším zvoleným kongresmanem v moderních dějinách nestane, ale nikdo nemusí vědět, jak tvrdě potají maká. Jako sexsymbol by hluboce klesl."

O autorce knihy Červená, bílá a královsky modrá:


Casey McQuistonová má ráda romantická dobrodružství a drzé postavy s velkým srdcem. Narodila se a vyrůstala v jižní Louisianě, kde se naučila milovat koláče a dobré příběhy. Vystudovala žurnalistiku na Louisianské univerzitě a dnes žije v New Yorku se svou pudlí míšenkou Pepper.
Její románová prvotina Červená, bílá a královsky modrá (Red, White & Royal Blue, 2019) vznikla jako její osobní reakce na americké volby v roce 2016, kdy ji zklamalo vítězství Donalda Trumpa, a tak si prý představovala, jaké by to asi bylo, kdyby volby vyhrála žena... Kniha se po vydání stala celosvětovým bestsellerem a obsadila přední příčky žebríčku New York Times i USA Today.
Rovněž zvítězila hned v několika kategoriích ankety Goodreads Choice Awards a stala se jedním z nejvýraznějších LGBT románů posledních let.


Tuto knihu Červená, bílá a královsky modrá koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Knižní klub nebo na eshopu Luxor.cz


Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Červená, bílá a královsky modrá:

Červená, bílá a královsky modrá
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Stříbrňáky