Pod názvem čekanka si mnozí z vás vybaví modře kvetoucí planě rostoucí rostlinu. Někomu na mysl přijdou čekankové puky jako nahořklá listová zelenina. Znáte čekanku červenou? Na rozdíl od klasických podélných hladkých čekankových puků je červená čekanka kulatá a zvrásněná, vypadá jako drobná hlávka červeného zelí. Pokud jste ji ještě neochutnali, možná vás následující řádky přesvědčí, abyste ji při příštím nákupu přihodila do košíku. Červená čekanka je totiž velmi zdravá.
Čekanka je zajímavá už pro svůj vzhled. Kousky červených křehkých a křupavých listů ozvláštní každý fádní zelený salát. A to nejen jako potěcha pro oko, ale i pro chuťové buňky, chutná totiž příjemně hořkosladce.
Takovým salátkem prospějeme našemu zdraví. Čekanka předchází nemocem z opotřebování organismu, předčasnému stárnutí, má výborné čisticí a močopudné účinky, příznivě ovlivňuje vyprazdňování díky vysokému obsahu vlákniny. Pomáhá při nemocech jater a je ideální potravinou pro různé detoxikační kúry, má velkou schopnost rozpouštět v organismu usazené nečistoty a zároveň je vylučovat ven. Hořká chuť čekanky stimuluje vylučováni trávicích šťáv a žluči, čímž stimuluje naše zažívání.
Kromě vlákniny a vody obsahuje čekanka celou škálu minerálních látek jako draslík, fosfor, sodík, železo, vápník, med, magnezium, jednoduché cukry, vitamíny a aminokyseliny. Vápník a fosfor jsou důležité pro metabolismus kostí, proto je konzumace čekanky doporučována jako prevence osteoporózy. Železo je zase prospěšné pro krvetvorbu, zde čekanka pomáhá bojovat s chudokrevností (anemií). Cukry v čekance obsažené se nevstřebávají v žaludku, ale až ve střevě a tak společně s vlákninou působí jako prevence nádorových onemocnění střeva a konečníku.
Vitamíny B, C, K, kyselina listová společně s minerály a polyfenoly v čekance obsažené, mají dohromady obrovský detoxikační potenciál, pročištěním organismu tak napomáhají bojovat proti jeho předčasnému stárnutí.
Jako všechna červená zelenina obsahuje i čekanka velké množství polyfenolů. Tyto látky mají antibakteriální, protivirový a antialergenní efekt. Jsou nezbytné pro zdravé srdce a cévy, pomáhají předcházet například srdeční ischemické chorobě.
Kromě výše zmiňovaných benefitů čekanka obsahuje jen velmi málo kalorií, je tedy vhodná pro všechny redukční diety.
Z čekanky se vyrábí dokonce i čaj. Podle výrobce má díky vysokému obsahu antioxidantů a polyfenolů omlazující účinky a pomáhá při hojení různých kožních problémů a ran, při artritidě a revmatismu.
Jak čekanku připravit?
Kromě salátu ji můžete různě tepelně upravit. Vynikající a jednoduché na přípravu je například italské rizotto s čekankou. Na olivovém oleji zpěňte cibulku, přidejte pokrájenou hlávku čekanky a chvíli poduste. Přisypejte rýži, postupně za stálého míchání vařte a po troškách zalévejte bílým vínem a vývarem, dokud rýže není uvařená. Přidejte strouhaný parmezán a čerstvě mletý pepř, promíchejte a můžete podávat.
Cudovluc - čtenářka
ChytráŽena.cz