Libeček, chutné červené brambory, historickou kuchařku ze začátku 20. století a vajíčka. Jaroslav Sapík, který vařil prezidentům i britské královně, uvaří zdejší tradiční houbovou polévku se zelenými fazolkami a liškami. Houby dodal místní pěstitel, který se také specializuje na hlívu ústřičnou, z níž je výborná falešná dršťková polévka, a asijskou houbu šitaké, jež najde uplatnění i v naší kuchyni.
Potom se přesuneme do obce Lišný, kde chalupaří spisovatelka, herečka a bylinkářka Ljuba Skořepová. Protože je z Podkrkonoší, prý si už kdysi dávno řekla, že musí zemřít pod horami, a sehnala si kouzelnou chaloupku, kde je šťastná. Co Jaroslav Sapík připraví v poměrně spartánských podmínkách hereččiny skromné kuchyně? Skutečné hody: perličku s červeným zelím a šťouchanými bramborami. Perlička je polodivoká drůbež, která má sušší maso. Proto ji upeče na červeném víně a velkém množství zeleniny a slaniny. V neděli určitě nezůstanete hladoví, Česko na talíři servíruje další lahůdky, v nichž nesmí chybět med.
Na Ljubině zahrádce si pan kuchař nasbírá jeřabiny do zdejšího kvalitního vysockého červeného zelí a pampeliškové listy na salát ke kozímu sýru. Také užije pár jablíček a najde i bylinky. Daniela s paní Ljubou se vydají za Predlerovými, kteří chovají včely a mají vynikající lesní i luční med všech barev a vůní. Naplno hospodaří, protože se rozhodli vrátit ke kořenům a žít s rodinou v přírodě podobným stylem jako kdysi naši předci. Zrekonstruovali starý mlýn a jsou typickými zástupci lidí, kteří se točí okolo kvalitních a tradičních regionálních surovin, které chce pořad Česko na talíři pravidelně představovat.
Co uvaří herečky panu Sapíkovi? Protože Ljuba Skořepová vzpomíná na babiččinu prostou bramborku, po níž se mohla jako dítě utlouct, upeče na plechu v troubě zajímavý výtvor z brambor a ovoce. I rychlý divácký recept předvedeme u ní doma. Pohankové lívanečky s kozím sýrem, medem a ořechy chutnají nejen skvěle, ale jsou rovněž zdravé.
Co si mají diváci připravit na příště, kdy se bude Česko na talíři odehrávat u Evy a Vaška? Škvarky (200 g), sádlo (200 g), 2 stroužky česneku, sůl, pepř a hořčici. Také budete potřebovat mlýnek na maso.