Soudě dle množství čínských restaurací, které jsou k nalezení snad v každém českém městě, a díky sushi, které se usadilo na seznamu mezi Čechy oblíbených cizokrajných lahůdek, lze odhadnout, že zvláštní kouzlo má pro našince právě asijská kuchyně. A zájem tuzemských obyvatel o cesty do Asie zaměřené na poznání tamní kuchyně to jen potvrzuje.

Pokrmy pekingské kuchyně jsou výživnější, a to vzhledem ke klimatu, v němž teploty v zimě klesají hluboko pod nulu. Více než kde jinde v Číně si tu pochutnáte na nudlích, plackách a knedlíčcích s různými náplněmi. Působil tu také silný vliv císařské kuchyně a jedním z nejznámějších jídel je lahodná pekingská kachna se zlatavou kůrkou a švestkovou omáčkou, kterou si odpustí jen málokterý návštěvník Pekingu. Oproti tomu šanghajská nebo spíše východní kuchyně zpracovává hodně ryb a mořských plodů. Používá méně koření a určitě se vám nestane, že byste si při ochutnávce nějakého místního pokrmu přivodili zástavu dechu z přemíry chilli. Východní kuchyni také snadno poznáte podle vzhledu, protože kuchaři si dávají záležet na náležitém estetickém dojmu.

Pekingská kachna – poklad čínské gastronomie
Víte, jak se připravuje pekingská kachna? Každá větší restaurace má svůj vlastní recept, ale základní postup je v zásadě stejný. Vykuchané kachně je pod kůži napumpován vzduch, aby se oddělila kůže od masa, pak se natře omáčkou ze směsi cukru, černého rýžového octa a sojové omáčky. Poté je kachna na několik hodin zavěšena za krk do suchého a dobře větraného místa, aby dokonale oschla. Pak se do ní nalije vroucí voda a je opět za krk zavěšena do pece. V té se při pravidelném otáčení po dobu asi 40 minut zevnitř dusí a z vnějšku peče, až se dosáhne křehkého masa a lahodně křupavé kůrky.Zdroj, foto: China Tours