Vitamín „R“ nebo afrodiziakum?
Tradičním nápojem Dominikánské republiky je třtinový rum přezdívaný také jako „vitamín R“. Bílý rum tvoří základ koktejlů (Coco Loco, Piňa Colada aj.), zatímco zlatý a tmavý se pije čistý buď s ledem, či bez ledu. Místní specialitou je pak Mama Juana - všelék, který svou chutí připomíná portské. Jeho základem je rum (nejčastěji tmavý), do kterého se vyluhuje výtažek z bylin a stromové kůry a do této směsi se pak přidává červené víno a med. Podle místních Mama Juana čistí játra a ledviny a zároveň funguje jako účinné afrodiziakum. Název pochází z francouzského slova Dame Jeanne (označení pro demižon), které se ve španělsky mluvicích zemích změnilo na Dama Juana a v Dominikánské republice poté na Mama Juana. Turisté si z Dominikánské republiky často vozí sušené větvičky, které slouží na domácí přípravu tohoto nápoje.Po stopách zázvoru
Možná překvapí, že jedním z nejoblíbenějších nápojů dominikánských obyvatel je zázvorový čaj se skořicí a medem. Na řadě míst, např. v Las Galeras na poloostrově Samaná, je možné navštívit naučná centra, kde vám předvedou proces pěstování a sklizně této organické plodiny. Z kořene zázvoru se připravují také chutné zákusky.Káva, kakao & čokoláda
Ve vyšších nadmořských výškách Dominikánské republiky najdeme kakaové a kávovníkové plantáže. Po stopách kakaa se můžete vydat například v San Francisco de Macoris, kde vám průvodci předvedou všechny důležité kroky k vypěstování kvalitní plodiny – od zasetí, přes sklizeň, až po proces fermentace a sušení. V Muzeu čokolády v Punta Caně vás zavedou do historie této vynikající pochoutky. Z kakaa se vedle čokolády připravuje také kakaové máslo, čokoládové tělové krémy a kakaové skořápky, které se přidávají do léčivých čajů na hubnutí, protože usnadňují cirkulaci krve. Mezi další oblíbené produkty patří kakaové džemy s tropickými příchutěmi nebo kakaový likér s příchutí kávy, ananasu, vanilky a zázvoru. V rámci exkurze můžete absolvovat workshop a připravit si vlastní čokoládu.Kávu začali první obchodníci na ostrov Hispaniola dovážet kolem roku 1715. Kávovníkům se ve zdejší půdě dařilo, jedny z nejstarších plantáží Nového Světa proto vznikly právě zde. Chuť dominikánské kávy je jemná, s mírným náznakem kyselosti a plným aroma. Mezi nejznámější druhy kávy patří Cibao, Bani, Ocoa a Barahona. V Dominikánské republice je tento nápoj velice oblíbený, ceněný a považovaný za „elixír života“.
Putování za vínem
V oblasti Azua na jihozápadě Dominikánské republiky je téměř po celý rok sucho a slunečno, což představuje ideální podmínky pro pěstování vinné révy. Management Ocoa Bay investoval do výstavby vinice a stal se tak vůbec prvním hotelem v Karibiku, který spojuje pláže, hory a vinařskou turistiku.Kvalitní doutníky
Dominikánská republika je jedním z hlavních světových producentů tabáku. Celkem 210 milionů ručně vyrobených doutníků se ze země vyváží, což představuje až 42 % celosvětové produkce! Podle uznávaného magazínu Cigar Aficionado pochází jedenáct z 25 světově nejuznávanějších značek doutníků právě z Dominikánské republiky. Tabákové plantáže najdeme ve vnitrozemí v okolí města Santiago. Mezi oceňované značky patří mj. Davidoff, La Aurora a La Flor Dominicana.O Dominikánské republice:
Dominikánská republika patří mezi nejoblíbenější turistické destinace Karibiku. Zabírá přibližně dvě třetiny ostrova Hispaniola, který se nachází jihovýchodně od Floridy. Tato destinace je po Kubě druhou největší zemí v Karibském moři, kde se hovoří španělsky, a má velmi různorodou krajinu. Najdeme zde nekonečně dlouhé panenské pláže, tropické pralesy i horské oblasti. Cestovní ruch patří mezi nejrychleji rostoucí průmyslová odvětví v zemi. Dominikánská republika má pět hlavních turistických oblastí, kterými jsou Boca Chica – Juan Dolio, Punta Cana – Bávaro, La Romana – Bayahibe, Samana – Las Terrenas a Puerto Plata – Cabarete – Sosua.Zdroj, foto: Národní turistický úřad Dominikánské republiky