Do Egypta se běžný návštěvník vypraví především kvůli známým památkám a slavným a vyhledávaným muzeím. Ale vy byste možná rádi svou návštěvu něčím ozvláštnili. Co takhle ochutnávkou tradičních egyptských jídel a nápojů. Ale jak si v široké nabídce nejrůznějších hotelů a restaurací vybrat? A které speciality jsou ty pravé, egyptské? Na co bychom určitě neměli zapomenout? Pojďte a poučte se s námi!
1. Ochutnejte tradiční egyptskou kuchyni a místní speciality, k nimž patří molokhia (tmavě zelená polévka z listů rostlin podobných špenátu, podávaná s kuřecím nebo králičím masem) nebo maaši (vinné listy nebo zelenina plněná rýží, případně mletým masem). Kromě tradičních jídel si můžete v restauracích pochutnat i na moderních obměnách oblíbené klasiky.
2. Okuste čerstvý chléb. V některé z pekáren, které najdete takřka všude, ochutnejte „eš baladi“’ nebo „boasomat“, které většina Egypťanů kupuje každý den. Pokud toužíte po typickém pokrmu, zakousněte ke chlebu ještě bílý sýr a pár oliv nebo datlí.
3. Dejte si skleničku. Egypt patří k nejstarším civilizacím a víno se tu vyrábělo už 2 600 let před Kristem. Dnešní Egypt se může pochlubit několika „domácími“ odrůdami, které se pěstují na vinicích u Alexandrie a zpracovávají nejmodernější technologií.
4. Dopřejte si egyptské sladkosti. Objednejte si dezert v restauraci, nebo si kupte nějakou lahůdku v některé z vynikajících egyptských pekáren. Mezi klasické egyptské zákusky se řadí basbousa a kanafa nebo pečený dezert známý jako Om Ali (Aliho matka) – lahodná kombinace šlehačky, těsta, rozinek, mandlí a pistácií.
5. Kupte si pečené sladké brambory od pouličních prodejců. V zimě vás na ulicích Káhiry nebo Alexandrie určitě zasytí a navíc jsou zdravé a chutné.
6. V egyptských džusových barech si objednejte šťávu. Jsou to obvykle malé podniky s bílými dlaždicemi a celoročně se v nich podává datlová a třtinová šťáva. Podle sezónní nabídky můžete v létě okusit ještě šťávu z manga, guavy nebo granátového jablka, na podzim z granátového jablka a během měsíce ramadánu osvěžující tamarindové a mléčné nápoje.
7. Pokud zůstanete jako mnozí Egypťané dlouho vzhůru, můžete si dát pozdní noční jídlo v některé z jídelen s nepřetržitým provozem.
Čtěte také:
Egyptská kuchyně - Pohled do historie
Průvodce egyptskou kuchyní – národní pochoutky a speciality
Průvodce egyptskou kuchyní – pochoutky ze zeleniny, masa a ryb
Průvodce Egyptskou kuchyní – nápoje a dezerty
Cestujeme po Egyptě – Sinaj a Rudé moře
Cestujeme po Egyptě – Krásy pouště
Zdroj: Egypt travel
Foto: Foto: Bertrand Gardel Hemis.fr
Notburga
ChytráŽena.cz