Francouzská kuchyně
Má pověst nejlepší kuchyně ve světě, kuchařské umění přivezli do Francie Římané. Je zde velká rozmanitost krajových specialit. Francouzská kuchyně je typická smíšenými předkrmy, vývary a jemnými krémovými polévkami. Známá je úprava ryb, lasturovců, korýšů, hlemýždů a žabích stehýnek. Převládají masa libová - telecí, hovězí, jehněčí, drůbeží, králičí a zvěřina. Pokrmy z jatečných mas, se upravují minutkovým způsobem.Spotřeba vepřového je malá. Pokrmy většinou připravují na oleji nebo másle. Pro zvýraznění chuti používají kromě koření i další doplňky - žampiony, lanýže apod. Mnoho pokrmů připravují na bílém a červeném víně. Rozmanitost úpravy brambor a zeleniny je obdivuhodná. Ve Francii je zeleninový salát ke každému jídlu samozřejmost. Sýry jsou nejoblíbenějším dezertem po obědě i po večeři a jsou součástí spousty pokrmů. Sýrový dezert je složen z více druhů sýrů. Z moučníků se především dělají nákypy, pudinky, palačinky, omelety a jemné kynuté moučníky. Nejoblíbenější nápoj je červené víno, minerální vody a ovocné šťávy. Stolování je zpravidla uzavíráno kávou s koňakem.
Anglická kuchyně
Je zdravou a chutnou kuchyní, důraz se klade na výživnost a biologickou hodnotu. Maso skopové a hovězí připravují nejčastěji grilované a pečené bez přidání vody. V celém světě jsou známá jídla jako anglický biftek, roastbeef a játra po anglicku. Chuť pečeně doplňují tabulovými omáčkami jako tabasco, worcester, kečup. Skopová kýta se podává nejčastěji s rybízovým rosolem, nepoužívá se česnek. Telecí není příliš oblíbeno. Z drůbeže jsou upravována kuřata a krocani, ryby se používají mořské i sladkovodní. Jsou oblíbené i ústřice. Ze zeleniny se nejvíce používá hrášek, kapusta, květák, chřest, karotka, upravují se přírodním způsobem. Z moučníků jsou známé pudinky, koláče, zmrzlina. Anglická snídaně je pověstná svou vydatností. Důležitou součástí jsou kaše z ovesných vloček. Z masitých pokrmů se podává šunka, anglická slanina, jehněčí, skopové a hovězí maso na roštu a různě upravené ryby. Velice oblíbené jsou vaječné pokrmy. Doplňkem snídaně jsou toasty, máslo, džem, med. Jako nápoj pijí silný čaj s mlékem.Oběd je jednoduší a rychlý. Jsou to většinou sendviče, vaječné pokrmy, zeleninové saláty a čaj. Večeře je hlavním jídlem dne, bývá bohatá, skládá se obvykle ze tří chodů. Z nápojů je nejoblíbenější čaj, který se podává v kteroukoli dobu, pivo, víno a ovocné šťávy. Oblíbené lihoviny jsou whisky a džin.Horazu - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz