Německá kuchyně
Chuťové kombinace pokrmů typicky německé kuchynějsou pro nás většinou neobvyklé. Ve velkých městech se přispůsobila mezinárodní kuchyni. Z jatečného masa se nejčastěji upravuje vepřové doplněné hlávkovým nebo kysaným zelím. Z drůbeže kachny plněné jablky, růžičkovou kapustou, hráškem apod. Značně oblíbené je maso mleté - sekaná, hamburgry, klopsy. Ryby se upravují sladkovodní i mořské. Mezi oblíbené speciality patří uzený losos a úhoř. Nejčastější přílohou jsou různě upravené brambory. Zelenina doplňuje většinu pokrmů, jedná se převážně o zelí, červenou řepu, ředkev, křen, a ostatní běžné druhy, ze kterých se připravují salátové mísy doplněné natvrdo vařenými vejci.
Německá kuchyně je známá velkým výběrem uzenin. Z teplých nápojů je oblíbená káva doplněná smetanou, ke které se podávají různé zákusky z tvarohu a ovoce. Ze studených nápojů je oblíbené pivo, kvalitní druhy bílích vín a z nealkoholických nápojů mošty a minerální vody.
Ruská kuchyně
Rusové mají starou kuchařskou tradici. Každé větší stolování začíná studenými předkrmy. Z velkého výběru studených předkrmů je nejznámější kaviár, ryby, speciální uzeniny, obložené chlebíčky a rozmanité druhy salátů. Pokrmy se upravují vařením, dušením, pečením, zapékáním a pečením na roštu a rožni. Hlavními potravinami jsou ryby, jatečné maso, drůbež, zvěřina, zelenina, obiloviny, ovoce, mléko a mléčné výrobky.
Ruská snídaně je velmi vydatná a bohatá. Podávají se pokrmy z mletého masa, ryb a vajec, obilné kaše, jogurty, máslo, džem, pečivo, chléb a silný čaj. Světoznámé jsou původní ruské polévky jako boršč, šči a ucha. Připravují se ze silných vývarů z ryb, jatečných mas, drůbeže, zeleniny, mléka, smetany a chlebového kvasu. Známé jsou teplé předkrmy, jako bliny, pelmeně a pirožky plněné různými náplněmi nebo podávané s kaviárem, uzeným lososem, šlehačkou. Velké oblibě se těší pokrmy ze všech druhů mas. Jako přílohy se podávají brambory, rýže, různé druhy zeleniny tepelně upravené nebo podávané jako saláty. Dodnes jsou oblíbené pohankové kaše a jídla s obilovin, které byly v minulosti základním lidovým jídlem. Ke všem pokrmům se podává černý chléb. Typickými potravinymi na úpravu pokrmů se používají, smetana, slanina, okurky, rajčata, cibule, nakládané houby, červená řepa, protlak, česnek, petrželka a kopr.
Mezi nejoblíbenější nápoje patří čaj, pivo, víno, vodka, ovocné šťávy a stolní minerálky.
Maďarská kuchyně
Maďarsko má svéráznou a charakteristickou kuchyni. Typičnost a pikantnost dodává většině pokrmů mletá paprika. Je příznačné používání vepřového sádla, cibule, rajčat, česneku, zelí a smetany. Mezi oblíbené přílohy patří brambory, rýže, noky a těstoviny. Z nápojů se podávají vína, vinné střiky, pivo a velice kvalitní káva.
Horazu - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz