Už po druhé světové válce se zjistilo, že kyselina listová dokáže snížit výskyt vývojových vad u novorozených dětí. Na základě tohoto poznatku začala Světová zdravotnická organizace (WHO = World Health Organization) doporučovat navýšení obsahu u tepelně nezpracovaných potravin syntetickou kyselinou listovou. Kyselina listová má totiž velký význam hlavně pro tkáně a orgány, ve kterých probíhá rychlé buněčné dělení. Kyselina listová je klíčová také pro syntézu DNA (deoxyribonukleové kyseliny) ztělesňující genetickou informaci každé buňky. Těhotné ženy ji proto potřebují ve zvýšené míře.
I když ženy těhotenství teprve plánují, většina z nich v prvních týdnech o svém těhotenství vůbec neví. Proto se doporučuje, aby všechny ženy v reprodukčním věku užívaly kyselinu listovou již 4 týdny před plánovaným těhotenstvím a dále po dobu celého prvního trimestru, který je nejdůležitější částí pro vývoj plodu.
Velké množství žen užívá hormonální antikoncepci, při které dochází ke snížení hladiny kyseliny listové v krvi. V poslední době se proto stále více doporučuje užívat kyselinu listovou společně s antikoncepcí, aby po jejím vysazení došlo k nastavení dostatečné koncentrace kyseliny listové v krvi.
Dostatečné množství kyseliny listové v těle je spojováno s nižším výskytem defektů neurální trubice a jiných závažných vývojových vad plodu během těhotenství. Spojitost mezi dostatečným příjmem kyseliny listové a prevencí vývojových vad patří mezi nejdůležitější v oblasti výživy za posledních 30 let. „Toto preventivní opatření se týká i žen, které v minulosti opakovaně potrácely. V důsledku bohaté stravy a zlepšených stravovacích návyků oproti minulosti je počet těchto žen minimální. Nicméně preventivní podávání kyseliny listové je vědecky doloženo ve velkém počtu epidemiologických studií,“ říká primář porodnice MUDr. Hynek Heřman, Ph.D., MHA. „Na našem pracovišti doporučujeme všem maminkám pro prevenci vrozených vývojových vad kyselinu listovou ve formě doplňků stravy kombinovanou s vyváženou stravou,“ dodává.
Prostou kyselinu listovou najdete v zelenině, jako je špenát, brokolice, růžičková kapusta nebo chřest. Vařením, pečením nebo dušením však můžete zničit až 90 % vitamínu.
V době před početím a v průběhu těhotenství by ženy měly příjem kyseliny listové zdvoj až ztrojnásobit, což odpovídá dennímu příjmu v podobě 5 hlávek zelí, nebo 20 pomerančů při bezproblémovém zdravotním stavu. Komplikaci způsobuje fakt, že každá druhá žena neumí díky genetické odlišnosti optimálně potraviny s kyselinou listovou zpracovat a dostatečně je využít. Tuto zdravotní obtíž lze nahradit podáváním přirozené kyseliny listové, která je jako jediná ověřená a doporučovaná Světovou zdravotnickou organizací WHO. Na rozdíl od štěpených folátů má přirozená kyselina listová potvrzený účinek klinickými studiemi. Kyselina listová v přirozeném stavu snižuje rizika vývojových vad miminka, předčasného porodu, nízké porodní váhy, či potratu.
Zdroj, foto: GS Mamavit