Staré úsloví praví "mlsný jako koza" a my si pochutnáme na domácích mléčných lahůdkách: sýrech, kefíru a čerstvém tvarohu. Šestá série magazínu o dovednostech našich předků. Režie V. Karas
(Premiéra)
Zavítáme na farmu, kde se pasou české hnědé krátkosrsté kozy, které přivedly na svět celou kupu kůzlat. Uvidíme, jak probíhá den farmářů, kteří se o ně starají. Zjistíme, jak se vyrábějí báječné kozí sýry, a nahlédneme do starodávného sklepení, kde zrají sýrové bochníčky s ušlechtilou plísní.
Řekneme si, proč a jak doma vyrábět zdravý kefír. Zjistíme, že připravit z něj čerstvý tvaroh a umíchat pomazánku je lehčí, než by se zdálo.
Naši předkové tak získávali i zdraví prospěšnou syrovátku, ze které vařili polévku se zeleninou houbami. A do třetice máme připravený unikátní recept na zeleninu kvašenou právě v domácím kefíru.