Jak chutná šiškový med či smrková sůl? Plané rostliny slaví návrat na náš stůl. Pátá série magazínu o dovednostech našich předků. Režie V. Karas
(Premiéra)
Naši předkové si dokázali zpestřit jídelníček rostlinami a plody, které našli a nasbírali v přírodě. A zdaleka nešlo jen o houby, maliny či ostružiny. V dobách nouze dokázali najít v lese či na louce náhražky pěstovaných plodin, například bylinky, kořínky či plody stromů a jedlých keřů.
Časem zjistili, že dary matky přírody dokážou nejen zasytit, ale také podpořit naše zdraví. Tereza se vypraví do malebného Kokořínského údolí.
V krásné obci Jestřebice bydlí kuchařka, která nakládá šišky do medu, kvasí je a vaří z nich mošt, anebo v domácí kuchyni využívá vitamínovou bombu, kterou představují mladé smrkové výhonky.
Petr se pro změnu vypraví na zahradu bylinkářky Věry, kde společně upečou skvělý koláč s rebarborou a jahodami.