Babiččiny rady pro šetrné hospodyňky, aneb recepty za hubičku. Šestá série magazínu o dovednostech našich předků. Režie V. Karas
(Premiéra)
Ještě před pár lety bychom si neuměli představit, že zažijeme pandemii, která zasáhne celý svět, a že hned po ní vypukne v našem evropském regionu válka. Naši předkové podobné historické etapy zažívali také a museli se s nimi umět nějak vypořádat.
I lidé, kteří na tom byli relativně dobře, se chovali šetrně a pamatovali na horší časy. Ukážeme si pár zaručených a přitom neokoukaných triků, jak prodloužit trvanlivost ovoce a zeleniny v naší spíži či ledničce a zamezit tak zbytečnému plýtvání drahými potravinami.
Využijeme i to, co jinak běžně vyhazujeme a připravíme si například zeleninovou směs na polévku za pár korun. Věděli jste, že bramborová slupka obsahuje více živin, než hlíza samotná? A že slupky z dobrých brambor nemusí nutně skončit v koši?
Tipem na zpracování staršího pečiva je recept na hubník, oblíbené jídlo našich předků. A dozvíme se, že i za dob našich babiček tu byli jednotlivci i spolky, kteří se snažili pomoci potřebným, a že tuhle pomoc dokázali poskytovat pravidelně a ve velkém.