Proč museli mlynáři pravidelně křesat mlecí kameny a jak se to vlastně dělá? Nameleme mouku a napečeme dva druhy trvanlivého chleba. Šestá série magazínu o dovednostech našich předků. Režie V. Karas
(Premiéra)
Představte si, že u nás ještě stále existují zruční muži znalí prastarého řemesla mlynářského. Mlynář, to byl pán, musel toho ale umět a znát opravdu hodně. Dozvíme se, co obnáší křesání mlecích kamenů, poté je za pomoci speciálního malého jeřábu umístíme do mlecího stroje a vyzkoušíme, zda se nám podaří namlít mouku i krupici.
A poté si napečeme dva druhy chleba. Tentokrát jsme připravili dva recepty na trvanlivé pečivo. Ten první jsme si vypůjčili od babiček tyrolských a postup jeho přípravy odpovídá názvu: třesený chléb.
A ten druhý se peče v zavařovací sklenici, kde také dlouho vydrží.