Roztočíme lopatky větrného mlýnu a nameleme si kávu a strouhanku za pomoci jeho malých bratříčků. Šestá série magazínu o dovednostech našich předků. Režie V. Karas
(Premiéra)
I v Čechách najdeme mlýny nejen vodní, ale i ty, které pohání vítr. Jeden takový stojí ve městě Třebíč. Nebyl určen pro mletí mouky, ale dubové kůry na tříslo pro koželužnu. Unikátní je proto, že se v něm dokonce dalo bydlet.
A co jiného si dát po výletu na větrnou hůrku, než sladký větrník? V Třebíči tenhle klasický dezert ještě vylepšili, a místní cukrářka nám prozradí, čím. Napečeme si také peciválky obalované v cukru a máku, které připravovaly hospodyně pro děti právě tady, na Horácku.
Poté se vypravíme do obce Humburky u Nového Bydžova. Místní muzeum skrývá přes sedm set mlýnků, které sloužily coby pomocníci v kuchyních našich babiček.
Ty na nich mlely kávu, ale také mák, ořechy, strouhanku, a dokonce i brambory, fazolové lusky či sýr. A dozvíme se, odkud k nám tihle báječní předchůdci univerzálních kuchyňských robotů vlastně přišli.