Na českých loukách se pasou plemena skotu, která naši předkové neznali. Recepty na dobroty mléčné i ty z hovězího masa však zůstávají stejné. Sedmá série magazínu o dovednostech našich předků. Režie V. Karas
(Premiéra)
Vypravíme se za dvěma plemeny skotu, která mají jedno společné. Vzrůstem jsou relativně malá a vynikají mírnou povahou. První z nich, dexter, nám poskytuje kvalitní maso. To druhé, zvané jerseyka, dává skvělé mléko. Zavítáme na dvě farmy, které si zakládají na tom, čemu dnes říkáme welfare, čili na životní pohodě zvířat.
Naši předkové chovali skot pro užitek i pro práci na poli. Krávy táhnoucí pluh už dávno nahradily stroje, ale recepty, které vařily naše babičky, zůstaly. Připravíme si hovězí jazyk s domácí křenovou omáčkou, a také kulajdu, recept, který má mnoho variant.
V té naší hrají hlavní roli mléko, smetana, brambory a míchaná vajíčka. A jako malý bonus máme připravenou pestrou přehlídku zvířat, která se na jedné z farem chovají.
Magazín Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - Na
pastvinách můžete sledovat 28. 1. 2024 od 18:25 na ČT1!!
A opakování 31. 1. a 3. 2.!
Zdroj, foto: Česká Televize
Shelly
Chytrá Žena