Výlet k počátkům vaření piva odhalí nečekaná překvapení, aneb v hlavní roli jalovec. Pátá série magazínu o dovednostech našich předků. Režie V. Karas
(Premiéra)
Pivo se vaří z obilného sladu, chmele a vody. Tahle poučka však platí teprve od raného středověku, kdy se pivo s přísadou chmele začalo vařit v benediktinských klášterech. Historie výroby populárního moku, zvaného též tekutý chléb, je ale mnohem pestřejší.
Kvasit se dá totiž kde co, a tak lidé vařili pivo z obilí, rýže, kukuřice, luštěnin a dochucovali je například pelyňkem, vřesem či medem. Pivo sloužilo jako nápoj, potravina a dokonce i jako lék na posílení.
V dobách nouze se vařilo ze žaludů či z melty. Na moderátory Terezu a Petra však tentokrát čeká skutečná rarita. Drsní Skandinávci totiž tradičně vařili domácí pivo z jalovce a přidávali do něj stoleté kvasnice zvané kveik.
Do pivovaru v Kostelci nad Černými lesy přijede až z dalekého Norska pivovarník, který tuhle tradici zachovává a předává dál. Vypravíme se také do míst, kde stával nejstarší písemně doložený pivovar v Čechách, a kde se vařilo pivo podobné tomu, jaké pijeme dnes.
A protože dobrý pěnivý mok tradičně inspiroval i gastronomii, zachováme styl a připravíme si kančí líčka na černém pivu a jalovci.