Bývá uložený v krabici s památkami po babičce. Dříve ho vlastnila téměř každá domácnost. Co je to? Růženec z klokočí. Šestá série magazínu o dovednostech našich předků. Režie V. Karas
(Premiéra)
Klokoč zpeřený je keř, který plodí tvrdá lesklá semínka. Ta se kdysi dávno používala na výrobu růženců, a ač se to dnes nezdá, šlo o rozsáhlou výrobu, vlastně by se dalo říci průmysl. Růžence vlastnila snad každá, i ta nejchudší domácnost.
Existovaly růžence aristokratické, církevní i ty prosté, lidové. Uvidíme, jak se vyráběly technikou zvanou ketlování. Z klokočí si ale můžete sami vyrobit i zajímavé náramky, náušnice či náhrdelníky.
Zajedeme si prohlédnout největší sbírku růženců ve střední Evropě. Některé z nich mají i vlastní, tajemné příběhy. Budeme také vařit a péct, tentokrát na téma receptů postních i svátečních.