Losos pečený v solné krustě, aneb kde jsou ty časy, kdy v našich peřejích skákal dravec, jehož masu se jen tak něco nevyrovná. Třetí série magazínu o dovednostech našich předků. Režie pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli – Ryby V. Karas (Premiéra)
Dnes je těžké uvěřit, že bývaly časy, kdy našimi řekami táhla hejna lososů a dávní rybáři je zcela běžně lovili. Lososů bylo tolik, že byli považováni, na rozdíl od kapra, za rybu chudých. Podíváme se na přehradu, která znamenala definitivní konec lososího tahu do Čech.
Dnes je těžké uvěřit, že bývaly časy, kdy našimi řekami táhla hejna lososů a dávní rybáři je zcela běžně lovili. Lososů bylo tolik, že byli považováni, na rozdíl od kapra, za rybu chudých. Podíváme se na přehradu, která znamenala definitivní konec lososího tahu do Čech.
Prozkoumáme místa v nádherném Českém Švýcarsku, kde rybáři lososa znovu vysazují, a dozvíme se, jak vypadá životní cyklus tohoto úžasného vodného dravce. Zjistíme, že pokusy o záchranu lososa tu byly už za dob našich pradědečků a uvidíme, jak vypadají úlovky dnešních sportovních rybářů.
Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli – Ryby můžete sledovat 31. 5. 2020 od 18,25 hodin na ČT1!
Zdroj, foto: Česká televize