Je libo ochutnat kandovanou dýni? Anebo dáte přednost makové palačince s medem? Sedmá série magazínu o dovednostech našich předků. Režie V. Karas
(Premiéra)
Čechy byly kdysi cukrovarnickou velmocí. Naši předkové si však množství cukru ve stravě hlídat nemuseli. Proč? Řekneme si, čím lidé sladili v dobách, kdy na stolech ještě nestávala cukřenka s "bílým zlatem" krystalovým či kostkovým.
Víte, co mají společného počátky výroby řepného cukru a Napoleon Bonaparte? Navštívíme muzeum cukrovarnictví v Dobrovici a dozvíme se i to, jak údajně vznikla první kostka cukru, i proč byly cukrovary přínosem pro život lidí na venkově.
Konzumace cukru s sebou však přinesla i problémy, které naši předkové v drtivé většině neměli. Odborník na slovo vzatý nám vysvětlí, proč si máme hladinu cukru hlídat, i zda doopravdy platí, že med je zdravější, než cukr a cukr třtinový zdravější než řepný.
Magazín Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - Sladké
časy můžete sledovat 21. 1. 2024 od 18:25 na ČT1!!
A opakování 24. 1. a 27. 1.!
Zdroj, foto: Česká Televize
Shelly
Chytrá Žena