Koleda, koleda, jarní trávo, ať je tady všecko zdrávo... Třetí série magazínu o dovednostech našich předků. Režie pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - Velikonoční vejce V. Karas (Premiéra)
Než jsme se nadáli, jsou tu další svátky jara a s nimi se přikutálela i spousta velikonočních vajíček. Ta patří i do svátečních dobrot, jako je například pečené jarní kuřátko s nádivkou. Povíme si, jak je to s konzumací vajec vůbec, proč je jíst, v jakém množství, i jak se od sebe liší vejce kachní, slepičí a křepelčí.
Než jsme se nadáli, jsou tu další svátky jara a s nimi se přikutálela i spousta velikonočních vajíček. Ta patří i do svátečních dobrot, jako je například pečené jarní kuřátko s nádivkou. Povíme si, jak je to s konzumací vajec vůbec, proč je jíst, v jakém množství, i jak se od sebe liší vejce kachní, slepičí a křepelčí.
Pojmy naměkko, natvrdo a na hniličku patří ke kuchařské abecedě, ale dokázali byste bez zaváhání říct, jak dlouho a jakým způsobem se které z nich má vlastně správně vařit? Navštívíme chovatele drůbeže a podíváme se, jak se jeho opeření svěřenci chystají na jarní snůšku.
Nakličování zrn je metoda přímo prastará, a my si ukážeme, jak po vzoru našich předků vypěstovat zásobárnu zdraví prospěšných látek v domácích podmínkách.
Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - Velikonoční vejce můžete sledovat 12. 4. 2020 od 8,25 hodin na ČT1!
Zdroj, foto: Česká televize