Všichni, kdo salát někdy dělali, dobře vědí, že není až tak lehké zajímavě ho ochutit. Dressing po zelenině často steče na dno mísy a z jeho chuti neuvázne na zelenině samotné téměř nic. Správné hospodyňky ví, že je nutné zeleninu do salátu dát suchou, abychom zabránili této dressingové nehodě. Jenomže těžko budu salát sušit fénem, aby oschnul. A jak jinak?
Běžně se dočteme, že stačí dát salát do utěrky, vytvořit z ní takový malý raneček a točit a točit a točit… Salát se tak ale vysuší jen částečně a ještě k tomu hrozí nebezpečí, že budete mít salát po celé kuchyni, jako když jsem to zkoušela já. Tahle metoda asi nesedla nejenom mně, ale i jistému Karlu Zyssetovi, který v polovině minulého století vymyslel odstředivku na salát.
Jednoduchá a účinná
Jakkoliv tento název může znít složitě, odpovídá spíše heslu „v jednoduchosti je krása“. Princip salátové odstředivky je totiž úplně jednoduchý. Do plastové, kovové nebo nerezové mísy (záleží na výrobci a designu) vložíme takzvaný odstřeďovací koš (pro představu: je to většinou plastová mísa podobná řídkému sítu) s umytým, a tedy mokrým salátem a zaklapneme víko. Zatažením za provázek se koš uvnitř odstředivky prudce roztočí a veškerá voda ze salátových listů se odstředí na dno mísy. A poté, co odstředěnou vodu z mísy vylijete, můžete v ní salát i servírovat. Tím se ušetří i zbytečné mytí. Navíc salát při sušení zůstane úplně nepoškozený.
Víc než jen sušení salátu
Sušení salátu ale není jediné, co odstředivka umí. Odstřeďovací koš se dá použít jako cedník při mytí ovoce a zeleniny, sušit samozřejmě můžete i ovoce, například maliny nebo ostružiny, mísa se dá použít i při vaření a servírování. Ve vaší kuchyni tak nebude stát jen další zbytečný krám, co zabírá místo, ale víceúčelový domácí pomocník, který si v kuchyni rychle zvykne a vy už ho nebudete chtít opustit. To vše bez elektřiny nebo baterií, spotřebič tak bez problému využijete nejen doma, ale i na chatě nebo chalupě. Zároveň to není žádný drahý kuchyňský robot, na který byste museli celé měsíce šetřit. Ceny sušiček se podle velikosti a provedení pohybují od 500 do 1500 korun.
Bez salátu už nebude moct být
Sušení salátu v osušce už je minulostí, odstředivka současností. Dobrý salát bez ní zkrátka nepřipravíte a díky ní ho budete připravovat s radostí. Tak rychle do obchodu, ať ještě stihnete salátovou sezónu s novým vybavením.
Čtěte také:
Přišel čas čerstvé a voňavé zeleniny
Salátové bylinky