Podtitul: Skrytá pravda o cukru, obezitě a nemocech
Autor: Robert H., M.D., MSL Lustig
Nakladatelství: CPRESS
Datum vydání: 20.4. 2015
Formát: 145x205 mm
Brožovaná vazba lepená
Počet stran: 292
Cena: 254 Kč
Máme svou výživu pod kontrolou, anebo čelíme potravinářské lobby s jejími cíli, jak na nás co nejvíce vydělat? Co s námi dělají přidané cukry v potravinách? Tato neuvěřitelná kniha významného vědce vám změní život a zdraví – když budete chtít. Přečtete si šokující informace, nezkreslené tlakem lobby potravinářů, politických ekonomů a vlků z farmaceutického průmyslu. - RNDr. Petr Fořt, CSc.
Těmito slovy charakterizoval tuto knihu český přední odborník ve výživě s vědeckou erudicí v klinické biochemii, imunochemii a sportovní fyziologii, autor vědeckých prací.
Tato kniha je opravdu mimořádná. Proniká do nitra vzniku obezity a civilizačních nemocí, popisuje metabolické procesy v organismu, s odkazem na složení stravy civilizovaného světa v posledních 30 letech.
Vyzdvihuje zejména nebezpečnost cukru v potravinách, jeho toxicitu, a ničivé účinky moderního potravinářského průmyslu. Ten záměrným složením stravy působí na metabolické a hormonální procesy v nás, reguluje naše pocity hladu a sytosti a nutí nás k další a další konzumaci, resp. nákupu, svých výrobků.
Je to kniha nejjasněji vysvětlující, kde se bere celosvětová epidemie obezity, a ukazující vztahy mezi stravováním a zdravím. Aby nám pomohl zhubnout a získat nazpět naše zdraví, předkládá nám autor strategie, které může každý z nás použít k tomu, aby si dal znovu do pořádku klíčové hormony, jež regulují hlad, pocit slasti nebo stres, ale také strategie společenské pro zlepšení zdraví příští generace.
O autorovi knihy Cukr - náš zabiják:
Robert H. Lustig, M.D., M.S.L., je mezinárodně uznávaný pediatrický endokrinolog, který strávil uplynulých šestnáct let léčením dětské obezity a studiem účinků cukru na centrální nervovou soustavu, metabolismus i onemocnění. Je ředitelem programu Hodnocení hmotnosti pro zdraví dospívajících a dětí v dětské nemocnici Benioff Children’s Hospital Kalifornské univerzity v San Francisku (UCSF); je členem Centra pro diagnostiku, studium a léčbu obezity UCSF a Taktické skupiny proti obezitě Endokrinologické
společnosti.
Ukázka z knihy Cukr - náš zabiják:
Prokletí všežravce: Málo tuku versus málo sacharidů
Sally je krásná třináctiletá dívenka, která ale už od jedenácti let přibírá každý rok skoro deset kilogramů. Dostala hlavní roli v jejich středoškolském muzikálovém představení a prožila velké ponížení, protože se nedokázala nacpat do kostýmu.
Na naši kliniku přišla poté, co všechny pokusy její rodiny o změnu životního stylu selhaly. Orální glukózový toleranční test ukázal, že její slinivka uvolňuje příliš mnoho inzulinu (viz 19. kapitolu), Sally trpí také inzulinovou rezistencí a intolerancí glukózy. Předepsali jsme jí dietu s nízkým obsahem sacharidů a k tomu metmorfin (viz 19. kapitolu) pro snížení inzulinu.
Za první tři měsíce shodila Sally deset kilogramů, potom ještě dalších pět a od té doby si novou hmotnost udržuje. Už necítí abnormální hlad a její hladiny inzulinu se navrátily k normálu. Ze Sally je teď velmi aktivní a spokojené děvče.
„Lovci“
Na počátku byli lovci. Většina lovců svou potravu zabíjela, někteří rybařili. Jedli
tuk a bílkoviny, uráželi mezi jednotlivými kořistmi dlouhé vzdálenosti, kdy museli přežívat ze svých tukových zásob. Jejich játra zpracovávala zkonzumovaný tuk jedním ze dvou možných způsobů podle jejich tělesné hmotnosti a aktuálního přísunu energie. Když byl energie nedostatek, játra systematicky štěpila mastné kyseliny (s dlouhým uhlíkovým řetězcem) na dvouuhlíkové štěpy zvané acetyl-CoA neboli ketony. Tyto štěpy se pak daly spálit na energii buďto v mitochondriích (část buňky, kde dochází k výrobě energie), nebo v játrech, nebo v jiných orgánech.
Knihu Cukr - náš zabiják koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Albatros Media.
Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz