Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat.Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat. Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 22.10. 2024
Dnes má svátek Sabina
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dětská šikana kvůli brýlím? Situace se ve školách zlepšila!

28. 08. 2024 | Výchova
Brýle jsou běžnou pomůckou, kterou mnozí z nás používají ke zlepšení zraku. Přesto pro některé děti mohou znamenat něco úplně jiného – důvod, proč se stanou terčem posměšků ve škole. Tento problém není nový, ale je důležité se mu věnovat a hledat způsoby, jak dětem, které čeká po prázdninách návrat do lavic, pomoci a poradit, aby se šikaně uměly postavit.

Proč jsou děti s brýlemi šikanované?


V září čeká spoustu dětí opět návrat do školy, která je občas prostředím, kde se mohou poprvé setkat s pošťuchováním či dokonce šikanou. Ta může mít různé podoby, ovšem jedním z důvodů mohou být i obyčejné brýle, které jsou viditelným prvkem. Vzhledová odlišnost dává totiž často záminku, proč se děti s brýlemi mohou stát obětí posměšků druhých. A spolužáci mohou být krutí vůči těm, kdo vypadají jinak než většina. Kdy už jde ale o šikanu? “Hranice mezi pošťuchováním a šikanou je velmi tenká. Pošťuchování může být nevinné a dokonce přátelské, pokud se obě strany smějí a nikomu to nevadí. Šikana je ale něco jiného – jde o opakované a záměrné chování, které má za cíl někomu ublížit, ať už fyzicky nebo psychicky. Pokud se dítě cítí zraněné či vyděšené, je to už šikana a měli bychom ji brát velmi vážně,” upozorňuje dětská školní psycholožka PhDr. Karin Petřeková.

Dětská šikana kvůli brýlím? Situace se ve školách zlepšila!Stereotypy a předsudky


Brýle mohou být spojovány s negativními stereotypy, jako je například kategorizování do kolonky „šprt“ nebo „nerd“. Tyto předsudky mohou vést k izolaci. Mezi nejčastější přezdívky, které školáci s brýlemi obdrží, patří také “brejloun”, “čtyřočko” či “okulár“. Některé děti, které mají méně empatie, nejsou schopné pochopit, proč jejich spolužáci nosí brýle, a mohou je proto nespravedlivě soudit. Naštěstí dnes už je ve školách více dětí s brýlemi a není to neobvyklý jev. V dnešní době se situace ohledně posměškům kvůli brýlím ve školách výrazně zlepšila. Díky širokému výběru atraktivních designů brýlí děti často vnímají jejich nošení jako běžnou záležitost. Přesto však nemůžeme úplně vyloučit situace, kdy jsou děti terčem posměchu.

Zatímco v minulosti se výrobci brýlí příliš nesoustředili na dětské zákazníky, dnes je to jiné. Na výběr mají různé tvary či barevné provedení. Brýle tak nejsou už jen funkční věc, ale i módní doplněk a děti jsou pak vlastně in.

Jaké jsou důsledky šikany?


Mezi posměšky a šikanou bývá velmi tenká hranice. Obojí však může mít na děti psychické důsledky, ke kterým patří nízké sebevědomí, úzkost, problémy s učením a sociální izolace. Děti, které jsou šikanované, mohou začít pochybovat o sobě a svých schopnostech a jejich výkon ve škole může být nesoustředěný.

Jak můžeme dětem pomoci?


Existuje několik kroků, které mohou rodiče, učitelé a ostatní dospělí podniknout, aby pomohli dětem, které jsou šikanované kvůli brýlím. V první řadě by měli děti na podobné situace připravit a naučit je s nimi pracovat. Učitelé mohou v rámci výuky začlenit témata týkající se šikany a důležitosti respektu k odlišnostem. Rodiče by své ratolesti měli vést k empatii a porozumění. Důležité je naučit je, aby byly děti na sebe hrdé, a aby se v brýlích samy sobě líbily. Jde koneckonců o doplněk, který je běžnou a potřebnou pomůckou a nosí ho i slavné a úspěšné osobnosti a známé celebrity.

Je velmi důležité, aby rodiče při výběru brýlí respektovali názor dítěte, aby se pak dítě ve vybraných obroučkách dobře cítilo. Také je neméně důležité, jak se dítě poprvé představí v brýlích spolužákům. Vždycky říkám dětem, ať se soustředí na první dojem, vstoupí do třídy s představou, že jsou modelové nebo modelky s novým krásným módním doplňkem.Radek Banga

A jako superhrdina si připadal při prvním nasazení brýlí také zpěvák Radek Banga. “Když jsem byl na základce, viděl jsem na tabuli tak špatně, že jsem musel sedět v první lavici, a i tak jsem měl občas problém to přečíst. Tehdy to u nás doma nikdo moc neřešil. Pamatuji si, když jsem si poprvé v životě jako dospělý nasadil brýle, že jsem měl pocit jako bych se znovu narodil. Všechno kolem mě bylo najednou barevnější a jasnější. Říkal jsem si proč jsem ty brýle neměl už na základce? Vždyť vidět ostřeji, to není důvod k posměchu – je to spíš SUPERSCHOPNOST. S brýlemi jsem si najednou připadal jako Clark Kent, a proto je i rád nosím. Stačí si vybrat ten správný tvar a barvu a najednou je život tak cool,” říká influencer.

Posilování sebevědomí


U dětí je ve výchově důležité také od malička posilovat jejich sebevědomí. Naučte je otevřenosti vůči rodičům, aby se nebály s případným problémem svěřovat. Ukažte jim, že za vámi mohou kdykoli přijít, a že jim pomůžete situaci vyřešit, dát jim radu. Veďte je k tomu, aby podporovaly své spolužáky a stavěly se proti šikaně. Skupinová podpora může být velmi účinná. Bojujte proti šikaně a učte své děti, že rozdíly nás dělají jedinečnými a obohacují naši společnost.


Zdroj, foto: Alensa.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Stříbrňáky