Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat.Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat. Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 11.10. 2024
Dnes má svátek Andrej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Druhé vydání románu Chyba s rozšířeným a revidovaným textem

18. 12. 2019 | Knižní tipy
Název: Chyba
Autor: Marek Šindelka
Nakladatelství: Odeon
Datum vydání: 12 / 2019
Pořadí vydání:    2.
Formát: 135 × 209 mm, 380 g
Počet stran: 248
Vazba: pevná
Cena: 219 Kč

Černý obchod s ohroženými květinami s postupujícím vymíráním druhů závratně vzrostl. Cena, jakou byli někteří sběratelé ochotni zaplatit za jedinou sazenici, nabyla často až zvrácených rozměrů. Jisté květy obestřela dekadentní melancholie. Zdobení se zánikem a smrtí.

ChybaMóda, kterou začala vzývat především nová vrstva bohatých. Vodní a zemědělští baroni třetího světa. Nová ekonomická elita. Kryštof poznal kupce, co si nalhávali, že tak pro další generace zachraňují to, co se ještě zachránit dalo. Poznal jiné, kteří nezachraňovali nic, jen se smutně opájeli všemi těmi dávnými tvary a vůněmi. Všechny ty květy, ať byly sebelíbeznější, voněly rozkladem. Začaly se objevovat nelegální parfémy vyráběné z posledních zástupců dříve běžně rozšířených druhů rostlin, vyhynulé vůně, upomínající na cosi dávného. Asi jako když se lidé chodili dívat do kodaňské zoo na posledního žijícího ledního medvěda, který začal odmítat potravu, jako by tušil, že je to jen plýtvání časem – jako by ho jeho mrtvý živočišný druh volal k sobě do nicoty.

Poprvé vyšel román Chyba v roce 2008. Pro potřeby nového vydání autor text významně revidoval a rozšířil.

Ukázka z knihy Chyba

„Otevřel oči. Za těžkým závěsem hučel déšť. Ještě neza­čalo svítat. V pokoji páchne omítka, škrob z prostěradla a ztvrdlá kostka levného mýdla v koupelně. Pásy tapet na zdech se odlepují vlhkem. Stropem prosakuje voda. Kape na deku, kterou je přikrytý. Zalévá uschlý květ, co tu vykvetl v předchozím období dešťů. Vykvetl ze shnilé omítky. Veliká vápenná orchidej saje vodu a těžkne, okvětní plátky v barvě mokré křídy se odlepují a pohybem, jakým se otevírá dlaň dítěte v těle matky, se rozvinují do obrovského květu. Leží a čeká, kdy se mu tváře dotkne první okvětní list.
Nekonečno lijáku v ranním nebi nad špinavými ulicemi cizího města. Zamáčkl elektronické pískání na nočním stolku. V ruce teď drží čtyři digitální číslice uvnitř plastu. Ještě je čas. Posunul zvonění o pět minut a znovu zavřel oči. Celé mu to připomnělo, jak kdysi cestoval podél Bal­tského moře. Místa mimo sezónu. Opuštěná letoviska. Přespával v prázdných hotelech a ubytovnách. Ve skříních chrastila ramínka a všechno vonělo dřevotřískou a levným mýdlem. To je místo, kde chci jednou žít, pomyslel si. Balt.
Budík znovu zazvonil. Podíval se do tmy pokoje.
Za oknem parapet a déšť."

O autorovi knihy Chyba:

Marek Šindelka (*1984) je básník a prozaik. Za prvotinu Strychnin a jiné básně mu byla roku 2006 udělena Cena Jiřího Ortena. Roku 2008 vydal debutový román Chyba (nominace na Cenu Josefa Škvoreckého 2009), který roku 2011 vyšel také v komiksové podobě. Dvakrát získal ocenění Magnesia Litera za prózu: poprvé roku 2012 za soubor povídek Zůstaňte s námi, podruhé roku 2017 za román Únava materiálu. Další povídkový soubor Mapa Anny publikoval roku 2014. Roku 2018 se podílel na komiksu Svatá Barbora; autoři za něj obdrželi cenu Muriel. Prózy Marka Šindelky vyšly již ve dvanácti jazycích.


Tuto knihu Chyba zakoupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Knižního klubu.

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Druhé vydání románu Chyba s rozšířeným a revidovaným textem:

Druhé vydání románu Chyba s rozšířeným a revidovaným textem
Druhé vydání románu Chyba s rozšířeným a revidovaným textem
Druhé vydání románu Chyba s rozšířeným a revidovaným textem
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Stříbrňáky