Radostná seznámení ve StarDanceRadostná seznámení ve StarDance Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 08.09. 2024
Dnes má svátek Mariana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Důležitá, ale často opomíjená vyšetření, která je dobré podstoupit před IVF

30. 05. 2024 | Těhotenství
-Komerční sdělení-

Pokud jste jedni z těch, co se neúspěšně snaží o početí potomka, a rozhodli jste se vyhledat lékařskou pomoc, zbystřete. Než k samotné asistované reprodukci dojde, je nutné provést několik vyšetření. Standardně se u žen na základě odběru krve zjišťuje hormonální profil, gynekologické a ultrazvukové vyšetření a u mužů zase spermiogram. Kromě toho lékaři doporučují při delším neúspěšném snažení o dítě i další testy. Konkrétně jde o AMH test plodnosti a TSH test na štítnou žlázu. O co přesně jde a proč je dobré tyto testy podstoupit, vysvětlí primář Centra reprodukční medicíny ISCARE Jan Lacheta.

Důležitá, ale často opomíjená vyšetření, která je dobré podstoupit před IVFAnti-Müllerian hormon nebo také AMH je hormon produkovaný folikuly ve vaječnících, jehož hladina přímo souvisí s počtem těchto folikulů (měchýřky, v nichž zají vajíčka). Hodnota AMH je dobrým ukazatelem, zda je počet vajíček dostatečný a plodnost ženy optimální, nebo zda její schopnost otěhotnět již klesá. AMH hormon řídí i celý proces dozrávání vajíček, jeho hodnota v krvi tak poměrně přesně ukáže, kolik vajíček ženě ještě zbývá a jakou má šanci na přirozené početí. Test AMH standardně nehradí zdravotní pojišťovna. Běžně se jeho cena pohybuje okolo 1 tis. Kč.

„Je doporučeno, aby si hladinu AMH nechala zkontrolovat každá žena, která je starší 28 let a přemýšlí o odkladu mateřství. U přibližně 10 % žen dochází totiž ke ztrátě plodnosti dříve, a proto je dobré si včas ověřit, zda je vhodné mateřství odsouvat na později. Samozřejmě je také doporučeno AMH vyšetřit u žen, které se o těhotenství neúspěšně snaží déle, než 8 měsíců,“ říká MUDr. Jan Lacheta, primář Reprodukční medicíny ISCARE.

Hodnota AMH, která je v normě, signalizuje dostatečný počet zdravých vajíček. Při téhle naměřené hodnotě je pak, v případě neúspěšného početí, možné vyloučit příčinu v ovariální rezervě. Při snížených hodnotách AMH je naděje na přirozené otěhotnění malá, ale stále je zde možnost otěhotnění při využití některé z metod umělého oplodnění. Pokud je hodnota AMH velmi nízká, je k úspěšnému početí miminka většinou zapotřebí využít darované vajíčko.

klinika ISCARE

















TSH test


Otěhotnění dále ovlivňuje dostatek hormonů štítné žlázy. Její snížená činnost (hypotyreóza) může bránit ovulaci nebo vést k poruše až zástavě menstruace jako takové. Neléčená hypotyreóza i hypertyreóza (zvýšená činnost štítné žlázy) těhotné ženy pak představuje závažné onemocnění, které může způsobit komplikace těhotenství, poruchy vývoje plodu a také potrat nebo předčasný porod.

„Vyšetření štítné žlázy je vhodné realizovat ještě před otěhotněním, protože případná porucha její funkce je snadněji řešitelná před případnou graviditou. Navíc hypotyreóza je často bezpříznaková, může se vyvíjet i několik let. Ideálním parametrem, který nám hodně napoví o funkci štítné žlázy je TSH (tyreostimulační hormon),“ doplňuje primář Lacheta.


QR kod

Dny plodnosti


V rámci Dnů plodnosti, které probíhají na klinice ISCARE ve dnech 30.5. až 7.6. 2024 mají páry možnost přijít v čase 10 – 15h na konzultaci s lékařem bez žádanky a předchozího objednání. Zájemci mohou rovnou podstoupit i základní vyšetření k ověření jejich zdravotního stavu. U žen to znamená odběr krve, případně také gynekologické vyšetření, muži mohou při splnění podmínek předchozí několikadenní sexuální abstinence podstoupit odběr vzorku na vyšetření spermiogram. Akce je jedinečnou příležitostí zjistit skutečný stav svého reprodukčního zdraví.


Podívejte se na to video, jak to vypadá na klinice ISCARE 

a jak probíhá cesta párů za vysněným dítětem:





Více informací najdete zde na webu kliniky ISCARE.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !