Jsou nebezpečná? A která to jsou??
Tuto otázku si jistě položilo hodně z nás. Některým se možná i dostalo odpovědi. Většina však pořád tápe a odpovědi se jim nedostává.
V dnešní době je přístup na internet běžnou součástí života. Proto zde čím dál častěji také hledáme informace, které nám tyto otázky pomohou zodpovědět. Jsou však tyto informace důvěryhodné?
Pevně věřím, že většinou ano. Přesto na internetu koluje množství ničím nepodložených tvrzení, které vyvolávají fámy. Ty se pak jen těžko vyvracejí a uvádějí mnohé z nás v omyl.
Jednomu takovému omylu jsem tak trochu podlehla také. Před pár lety (a dvěma porody) jsem od kamarádky dostala leták se seznamem nevhodných a zdraví škodlivých éček. Distributorem byla Klinika dětské onkologie Düsseldorf. Připevnila jsem si ho na lednici a sem tam do něj nakoukla. Brzy jsem si pamatovala, kterým éčkům v potravinách se vyhnout. Problém nastal, až se ve složení potravin začala objevovat převážně slovní pojmenování. V tu chvíli jsem celý seznam mohla poslat do kamen.
Nějakým nedopatřením se tak nestalo a visel tam celé dva roky bez povšimnutí. Narození staršího syna mě dokopalo k rozhodnutí, že celý leták přepracuju a všechna číselná označení nahradím slovním pojmenováním.
Brzy jsem pochopila, jak je to zdlouhavá práce a ještě těžší je pojmout to celé nějak komplexně, dát tomu řád a doplnit o aktuální informace. Čerpala jsem z internetu a ztěžka se prokousávala informační záplavou.
Do cesty se mi postavilo hodně překážek. Neskolilo mě to a dál jsem po nocích pokračovala v přepisování. Velkou překážkou se ukázal syn, který vyžadoval mou přítomnost v posteli. Velmi hlasitě.
Ještě většími a nepřekonatelnými se pro mě stal „karamel“ a „kyselina citrónová“.
Nebojte, nedostala jsem žádný břichabol. Jen jsem ztratila motivaci pokračovat.
Nezasvěceným pojem „tartrazin“, „žluť SY“ nebo ponceau 4R moc neřekne. Také mi to nic neříkalo. A co třeba karamel a kyselina citrónová? To zná určitě každý. A jistě mi dáte za pravdu, že naše zdraví významným způsobem NENIČÍ a NEOHROŽUJE.
Proto jsem se podivovala, proč je „karamel“ uveden jako podezřelá přísada a „kyselina citrónová“ jako rakovinotvorná a nejnebezpečnější ze všech éček.
Tohle se nedalo brát vážně ani v tom nejdivočejším snu. Začala jsem hledat hodnověrné zdroje a po delším hledání se mi to povedlo. Nejčastěji jsem čerpala informace z Vyhlášky ministerstva zdravotnictví 298/1997 Sb. a webové stránky státního zdravotního ústavu.
Při svém hledání jsem se mimo jiné dozvěděla, že kyselina citrónová se podílí v lidském těle na řadě biochemických reakcí, kterým se jinak říká citrátový cyklus nebo Krebsův cyklus podle svého objevitele H. A. Krebse. V německém jazyku znamená slovo „der Krebs“ v překladu „rakovina“. Právě tato spojitost dala vzniknout fámě o nebezpečnosti kyseliny citrónové (E330), kterou se nepodařilo zcela vymýtit.
Kyselina citrónová navíc není příčinou výskytu kurdějí, ale naopak pomáhá v léčbě této nemoci. Kurděje jsou způsobeny nedostatkem vitaminu C. V dnešní době je to téměř vymýcená nemoc, v historii často postihovala zejména námořníky, kteří často trpěli při plavbách po moři nedostatkem ovoce a zeleniny.
Která éčka jsou teda neškodná, podezřelá a zdraví škodlivá?
Česká ani unijní legislativa takovéto třídění vůbec nezná. Existuje jen seznam všech povolených éček, který je průběžně aktualizován. Vypisovat všechna povolená aditiva nebudu. Důvod je jednoduchý, jde o řadu od E 100 až E 1521.
Přesto by mnohé zajímalo, která éčka jsou Evropskou unií povolena. Pro lepší přehlednost jsem roztřídila všechna éčka z tohoto letáku.
Éčka povolená Evropskou unií:
E100, E101, E102, E104, E110, E120, E122, E123, E124, E131, E132, E140, E141, E142, E150, E151, E153, E160, E162, E163, E170, E171, E172, E173, E174, E175, E180.
E200, E210, E211, E213, E214, E215, E220, E221, E222, E223, E224, E239, E260, E261, E262, E263, E270, E280, E281, E282, E290.
E300, E301, E306, E307, E308, E309, E311, E312, E320, E321, E322, E325, E326, E327, E330, E331, E332, E333, E334, E335, E336, E337, E338, E339, E340, E341.
E400, E401, E402, E403, E404, E405, E406, E407, E410, E413, E414, E420, E421, E422, E440, E450, E451, E463, E465, E466, E471, E472, E473, E474, E475, E477, E483.
Éčka nenacházející se na seznamu povolených aditiv Evropskou unií:
E103, E105, E107, E11, E121, E125, E126, E130, E152, E181, E201, E216, E217,E230, E231, E232, E233, E236, E237, E238, E240, E241, E305, E382, E408, E411, E480.
ChytráŽena.cz