Houbařská sezóna je v plném proudu a nám nezbývá, než vymýšlet recepty právě z hub. Existuje jich velká spousta, protože každá hospodyňka si většinou vaří podle svého, nebo podle léty prověřených receptů, které má třeba po své babičce.
Ovšem pokud svůj recept právě na houbovou omáčku se smetanou nemáte, a chtěli byste ji pro své strávníky připravit, můžete se inspirovat ostatními čtenářkami.
Ovšem pokud svůj recept právě na houbovou omáčku se smetanou nemáte, a chtěli byste ji pro své strávníky připravit, můžete se inspirovat ostatními čtenářkami.
Houbová omáčka se smetanou - nejoblíbenější recepty
Sametová houbová omáčka s okurkou - od uživatelky saskijka
Předem namočíme sušené houby. Cibuli nakrájíme na drobno a zpěníme na tuku, přidáme namočené houby, sůl, vodu a vaříme cca půl hodiny do měkka. Ve chvíli, kdy jsou houby uvařené, přilijeme vařící vodu... Celý recept Sametová houbová omáčka s okurkou ZDE
Houbová omáčka podle mojí babičky - od uživatelky Sunninka
Čerstvé houby nakrájíme na kousky, propláchneme, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit s nakrájenou cibulkou. Po půlhodině přilijeme závrtek (záklechtku - voda nebo mléko, sůl, hl. mouka - rozkvrdlat).... Celý recept Houbová omáčka podle mojí babičky ZDE
Houbová omáčka s hovězím - od uživatele Natural
Důkladně omyté maso vložíme do studené vody, přidáme veškerou zeleninu (nekrájenou) a koření a vaříme (táhneme) asi 2 hodiny. Vývar scedíme, osolíme a pomalu, za stálého míchání do něj zakvedláme rozmíchanou smetanu s moukou... Celý recept Houbová omáčka s hovězím ZDE
Houbová omáčka s žampiony - od uživatelky Radůzka
Na másle zpěníme větší cibuli a hladkou mouku - umícháme jíšku.
Smícháme s vodou, přidáme koření, masox a nakrájené omyté houby. Vše vaříme asi 20 minut... Celý recept Houbová omáčka s žampiony ZDE
Houbová omáčka s kysanou smetanou - od admin
Sušené houby namočíme do vody, nejlépe přes noc. Druhý den uvaříme, vývar přecedíme a použijeme pro přípravu omáčky. Na másle zpěníme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme mouku, osmažíme do růžova... Celý recept Houbová omáčka s kysanou smetanou ZDE
Houbovou omáčku se smetanou většinou podáváme s houskovým knedlíkem, ale mohou být i těstoviny či rýže. Je to velmi oblíbené jídlo českých houbařů. Já ji také velice ráda připravuji a to tak, že si připravím očištěné nakrájené houby, které osmažím na kousku másla a přidám jíšku. Zvlášť si osmažím dozlatova cibulku. Podleji houbovým vývarem, nebo polévkou, pokud nemám, tak jen vývarem z hovězího masoxu, ale to už není ono a nechám povařit. Pokud chci k omáčce i maso, tak jsou k tomu výborné i vepřové výpečky nebo hovězí plátky. Osolím, opepřím a přidám trošku mléka se smetanou ke šlehání nebo sladkou smetanu. Nakonec přidám osmaženou cibulku, dochutím solí a cukrem dle chuti. Pokud máte rádi omáčku kyselejší, přidejte lžičku octa, ten já nedávám, máme raději sladší.
Autorka: Markéta
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz