Pomlázka, beránek a vajíčko, typické symboly českých Velikonoc, bez kterých to zkrátka nejde. Za několik let by to mělo ale vypadat jinak, ač změna nebude patrná na první pohled. Dnes je totiž nejprodávanější vejce z klecového chovu velikost M v balení po 10 nebo 30 kusech. V budoucnu, tedy již do roku 2025 by měla klecová vejce nadobro skončit.
Výživovými hodnotami se skvěle hodí při hubnutí, zvýšené fyzické aktivitě, v období rekonvalescence a tepelně upravená jsou vhodná i pro těhotné a kojící ženy. Dříve se tvrdilo, že jsou vejce pro člověka nezdravá a zvyšují hladinu cholesterolu. Dnes naštěstí víme, že tomu tak není.
Mnoho lidí se při nákupu vajec řídí zejména cenou, případně popiskem na krabičce. Ale ruku na srdce, víme skutečně, co která čísla znamenají? Přitom každé vejce v Evropské unii musí být čitelně označeno, aby zákazníkovi bylo zcela jasné, jaké vejce kupuje. Vezmeme to tedy po pořádku: První číslice označuje způsob chovu nosnice. Vejce označená 0 pochází z ekologického zemědělství, 1 značí vejce od nosnic z volného výběhu, označení 2 patří vejcím od nosnic v halách a 3 znamená, že nosnice žije v kleci. Následují dvě písmena, která udávají stát, ze kterého vejce pochází. Česká vejce tak na sobě vždy budou mít vytištěno CZ. Poslední série číslic je registrační číslo hospodářství. Kromě povinného označení se vejce dělí podle hmotnosti na malá s hmotností do 53 gramů (velikost S) až na velmi velká s hmotností nad 73 gramů (XL). „Mezi nejčastěji kupovaná vejce patří velikost M od nosnic z klecí, balená po 10 a 30 kusech, která mají velmi příznivou cenu.
V období Velikonoc obvykle stoupá poptávka po bílých vejcích, která se nejsnáze barví a zdobí. V obchodech lze však také zakoupit vejce již uvařená a obarvená. Vejce je nejvhodnější skladovat v suchu, bez přístupu přímých slunečních paprsků při teplotě mezi 5-8 °C. Při skladování vajec by nemělo docházet k výkyvům teploty. Není tedy vhodné je uchovávat ve dvířkách lednice. Vejce byste také měli vždy uložit špičkou dolů, jelikož na tupé straně skořápky se nachází póry, kterými se dovnitř snadněji dostává kyslík. Pokud chcete vejce skladovat delší dobu, je vhodné je po týdnu otočit, aby se žloutek nedotýkal skořápky.
Patříte-li mezi labužníky, porozhlédněte se po indiánských vejcích, která jsou původem z dnešního Chile. Indiánská vajíčka mají světle zelenou, namodralou nebo čokoládovou barvu skořápky a jejich snůška trvá déle, čímž získávají specifické chuťové i nutriční vlastnosti. Žloutek má krémovou konzistenci a na konci každého sousta je cítit jemný slaný závěr, který je způsoben vyšším obsahem minerálů.