Radostná seznámení ve StarDanceRadostná seznámení ve StarDance Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 08.09. 2024
Dnes má svátek Mariana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak hudba příznivě působí na miminko

3. 06. 2024 | Těhotenství
Hudba má na lidský organismus různé účinky, a to platí i pro vývin miminka v prenatálním období. Studie naznačují, že hudba může mít pozitivní vliv na vývoj plodu již v děloze. Zde jsou některé způsoby, jakými hudba na miminko působí.

Podpora mozku: Vliv hudby na činnost mozku už v prenatálním období prokázaly některé studie, které zaznamenaly změnu srdeční frekvence jako pozitivní znamení, že dítě reaguje na zvuky. Zvukové vlny totiž stimulují neurony v mozku k vytváření nových spojení, což může být prospěšné pro kognitivní vývoj. Při výběru hudby pro plod je však dobré se zaměřit na klidné a harmonické melodie, ale i na melodii matčina hlasu, který vnímá miminko jako první.

Když těhotné ženy během těhotenství zpívají svým dětem, nebo poslouchají hudbu z reproduktorů, rodí se děti s lepší schopností neuronového kódování zvuků řeči. To je jeden z hlavních závěrů studie vedené profesorem Carlesem Escerou, vedoucím Brainlab - Research Group on Cognitive Science na Psychologické fakultě Univerzity v Barceloně.

Adela HavlíčekEmocionální pohoda: Pro ideální vývoj plodu v prenatálním období je podstatné, v jakém je zdravotním stavu jeho matka, ale také v jakém se nachází emocionálním rozpoložení po celou dobu těhotenství. K tomu může dopomoci například klidná a harmonická hudba, která dokáže uklidnit jak matku, tak plod. “Emocionální stav matky má také přímý vliv na miminko, takže poslech uklidňující a relaxační hudby může pomoci udržet matku i dítě v klidovém stavu a navodit harmonizující pocity,” sděluje hudebník Karel Havlíček, který je uznávaný v Česku i ve světě a komponuje také filmovou hudbu. Letos byl za hudbu k filmu Bratři nominovaný na Českého lva. Aktuálně vyšla jeho nová deska Pregnancy Music, která je určena právě nastávajícím matkám a jejich miminkům, aby dokázala zklidnit jejich mysl i navodit příjemné pocity.

Vývoj sluchu: Plod v děloze začíná vnímat zvuky přibližně ve 20. týdnu těhotenství, a hudba může podporovat vývoj sluchových schopností. Pravidelná expozice hudbě může pomoci plodu rozlišovat různé zvukové frekvence a tóny. Dokonce už v 16. týdnu začíná plod vnímat nízkofrekvenční vibrace, což jsou převážně vibrace z těla matky v podobě jejího tepu srdce či dýchání, a mezi 20. a 24. týdnem vnímá více zvuků z vnějšího světa, které se k němu přenášejí skrz břišní stěnu matky.

Vztah mezi matkou a dítětem: Hudba je často sdílená zkušenost, která umožňuje utužit mezilidské vztahy. Společný poslech hudby tak může posílit i vazbu mezi matkou a dítětem ještě před narozením. “Nejenže hudba může nastávajícím maminkám pomoci s relaxací a uvolněním, ale matka může cítit, jak se dítě v děloze pohybuje nebo reaguje na určité písně a zvuky, což může podporovat emoční spojení,“ doplňuje hudebník Karel Havlíček, který pomáhá svou hudební tvorbou i své těhotné ženě Adéle Havlíček.

Zdroj, foto: Karel Havlíček


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !