Kdo je připraven, není překvapen

Odmrazujte šetrně
Zamrzlý zámek vždy potrápí. A samozřejmě většinou ve chvíli, kdy se to hodí úplně nejmíň. Třeba v sedm ráno, když potřebujete naskládat rodinu do auta a zámek vás nechce pustit. Nebo po příjezdu na chalupu, když zjistíte, že kůlna se dřevem na topení se kvůli mrazu stala nedobytnou tvrzí…
Jak na rozmrazení?
Pomalu. Zahřívejte zámek postupně – využít můžete třeba fén. V ideálním případě ale sáhněte po odmrazovacím mazivu. Nastříkejte roztok na zámek, nechte několik vteřin působit a poté můžete odemknout.
Je jasné, že tváří v tvář zamrzlému zámku se drtivá většina lidí impulzivně snaží o co nejrychlejší rozmrazení. Na řadu tak často přichází horká voda. Ta ale nese riziko, že by mohla v zámku zůstat a zase zamrznout.
Čemu dalšímu se při odmrazování vyhnout?
S dveřmi nelomcujte, nesnažte se zamrzlý zámek odemknout silou. Kromě horké vody se vyhněte i agresivním rozpouštědlům – mohou poničit jak zámek, tak i samotné dveře. Mezi „zaručenými“ tipy se často objevuje také nahřátí klíče – opět nejde o vhodný postup, protože klíči vysoké teploty rozhodně nesvědčí.
Mazivo na zámky si pořiďte jak domů, tak do auta. Budete ho tak mít vždy po ruce a zamrzlý zámek už vám ranní cestu do práce ani víkend na chatě nezkomplikuje.
Zdroj: TOKOZ