Kolik chutí kávy existuje?
Zatím bylo identifikováno přibližně 800 až 1000 rozdílných kávových chutí. Nicméně klíčové a zároveň žádoucí chutě jsou tyto: Roasted coffee (pražená káva), Chocolate-like (chuť podobná čokoládě), Flowery (květnatá) a Fruity & toasted bread (chuť ovocného a opékaného chleba).
Jaká jsou kritéria při rozeznávání kvalit kávových směsí?
Jde o čtyři klíčové faktory: velikost kávových zrn, procento vadných zrn ve vzorku, vlhkost a také samotná chuť kávy, u níž nesmí být žádné nedostatky a zároveň chuť kávových zrn musí obsahovat všechny hlavní a pozitivní chuťové atributy.
Jak lze rozeznat nekvalitní kávu od té kvalitní?
Nekvalitní kávová směs se pozná podle následujících charakteristik: slámová a kouřová chuť, je cítit po vinném korku, po arašídech nebo dokonce jako mokrá juta. Tyto vlastnosti jsou nežádoucí a způsobí, že kávová zrna mají nižší kyselost a nepříjemnou pachuť. Bohužel někteří výrobci se snaží nekvalitu kávové směsi zakrýt tím, že praží kávu déle do tmavší barvy, čímž překryjí výše zmiňované nežádoucí vlastnosti chutě a vůně. Důsledkem je to, že po přepražení káva získává kouřové aroma, které připomíná spálený popel.
Odkud pochází nejkvalitnější kávová zrna?
S kávou je to podobné jako s vínem – každý člověk má své oblíbené typy a chutě. Někdo má rád těžké kávy plné a silné chuti a jiný si rád pochutná na lehčí kávě s jemnějším aromatem s méně výraznou kyselostí. Mezi zajímavé kávové směsi patří rozhodně ty z Kolumbie a Keni. Kolumbijská káva je totiž perfektně vyvážená – má úžasně jemné aroma a kyselost, zatímco keňská zrna jsou velmi aromatická se silnou aciditou.