Nebudeme si nic nalhávat, krabičkování vyžaduje trochu úsilí a taky trochu plánování, což pro ne úplně vášnivé kuchtíky může být trochu kámen úrazu, nicméně má mnoho benefitů, o kterých jste možná ani netušili.
Krabičkami k tučnější peněžence
Vaše chutě mají zelenou
Další výhodou přípravy obědů do práce je bezpochyby i to, že si můžete uvařit, na co máte zrovna chuť. Mnoho z nás tuto možnost uvítá hlavně pokud se například snažíte zlepšit životosprávu a třeba shodit nějaké to kilo navíc. Nemusíte tak být závislí na tom, co zrovna poskytuje nejbližší jídelna nebo restaurace a můžete si sami nastavit velikost porce a hlavně její složení tak, aby bylo jídlo skutečně výživné a z kvalitních potravin. Kromě toho se také například nemusíte obávat toho, jestli v jídle není nějaký pro vás nebezpečný alergen nebo třeba nejde jen o extrémně nezdravý polotovar na pěkně naservírovaném talíři.
Úspora času jako příjemný bonus
Dopřejte si k obědu klid
Následující recept se skvěle hodí do krabičky na oběd a jeho příprava je snadná a rychlá.
Chilli con carne
Ingredience (4 porce):
• 500 g mletého hovězího masa
• 1 lžíce oleje (20 ml)
• 1 velká cibule (120 g)
• 1 červ. paprika (130 g)
• 2 strouž. česneku (10 g)
• 1 lžička chilli (5 g)
• 1 lžička červené papriky (8 g)
• 1 lžička římského kmínu (5 g)
• 400 ml vody nebo hovězího vývaru
• 1 špetka majoránky (5 g)
• 1 malý rajský protlak (70 g)
• 400 g sekaných rajčat
• 410 g sterilovaných červených fazolí
• 1 špetka soli (5 g)
Příloha:
• 240 g osolené rýže basmati
• 180 g 16% zakysané smetany
Připravíme si co největší pánev. Necháme rozpálit olej, na kterém orestujeme na kostičky nakrájenou cibulku a na proužky nakrájenou červenou papriku. Stačí 3–4 minuty na středním plameni. Jakmile cibule s paprikou změknou, přidáme k nim i nasekané stroužky česneku a opékáme je 1–2 minuty. Je čas přidat mleté hovězí. Naháníme ho vařečkou, dokud se nerozpadne na menší kousky. Maso pak osolíme a přidáme koření – římský kmín, chilli, majoránku. Směs promícháme se sekanými rajčaty, rajským protlakem a vodou či vývarema necháme vařit 40 minut. Na posledních 5 minut přidáme slité a propláchnuté fazole. Jako přílohu si připravíme rýži a k servírování zakysanou smetanu.
Zdroj, foto: Velká obědová bichle