Bílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chutiBílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chuti Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 26.06. 2024
Dnes má svátek Adriana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak prostřít dokonalou sváteční tabuli?

13. 06. 2016 | Moderní bydlení
Chystáte svatební či narozeninovou oslavu? Aby byla oslava perfektní, je zapotřebí vybrat ty správné dekorace na váš jídelní stůl. Jaká platí pravidla při přípravě sváteční tabule, na co nesmíte zapomenout a co je naopak zapovězené? Dnešním trendem je jednoduchost a vzdušnost, zapomeňte na těžké ubrusy a raději sáhněte po netkaných textiliích.

Pěkně nazdobit sváteční tabuli není žádná věda, avšak i zde najdete některé zákonitosti, které vám pomohou k tomu, abyste všechny oslnili. Základem je zajistit příjemné prostředí, podle něhož sladíte i výzdobu jídelních stolů. Samozřejmě by místo mělo být čisté a pokud možno i vzdušné, aby se nikdo z hostů necítil nepříjemně. Berte v úvahu počet účastníků. Věděli jste, že na jednu osobu je potřeba počítat u stolu s cca 60 centimetry šířky? Přizpůsobte tomu tedy rozmístění židlí, aby měl každý kolem sebe dostatek prostoru.

Jděte s barvou ven

Při výzdobě svatební hostiny obecně platí, že barevnou kombinaci tabule volíme podle šatů nevěsty a svatební květiny. Většinou je tedy základem bílá či béžová barva doplněna o nějaké výraznější tóny podle přání snoubenců. Letos jsou trendy studené odstíny, zejména jemná růžová či starorůžová v kombinaci s tyrkysovou a mentolovou. U narozeninových oslav se naopak můžete více odvázat a zvolit i veselé pastelové barvy, dáváme přednost těm, které má rád oslavenec. Ubrus, popřípadě šerpa, a ubrousky by měly být stejné barvy, květinová výzdoba vychází ze svatební květiny. Vybraný porcelán by měl také zapadat do zvolené barevné kombinace.

Jak prostřít dokonalou sváteční tabuli?Odlehčete ubrus a prostírání

V současnosti letí ubrusy a ubrousky z netkaných textilií, takzvané airlaidové látky. Lépe se totiž udržují, nezadržují vodu, snadno se skládají do různých tvarů a působí velmi lehce. U ubrusu platí, že přesahuje po stranách 25-30 cm přes desku stolu a neměl by se dotýkat plochy židlí.

Ubrusy skládáme přes seřazené stoly směrem ke dveřím, odkud budou vcházet hosté, takže poslední pokládáme ubrus nejblíže vchodu. Používáme-li netkanou textilii jako metráž, lze si přesně změřit, jakou délku budeme potřebovat, a koupit ubrus vcelku. Přes ubrus můžeme položit i šerpu, která se umisťuje do středu stolu a měla by být o šíři jedné třetiny stolu. Barevně by měla korespondovat s ubrousky a šerpu lze použít i tehdy, pokud nechceme mít ubrus.

Ubrousky nevolíme papírové, nýbrž látkové či airlaidové, aby se daly komfortně rozložit na klín. Je vhodné ubrousky složit do nějakého tvaru, držíme se však pravidla „v jednoduchosti je krása“.

Jaký vybrat porcelán?

Pro slavnostní chvíle jako je svatba či výročí narozenin se bezesporu hodí elegantní porcelán, který dodá vašemu stolu nádech střídmého luxusu. Na svatební tabuli vybíráme porcelánové sady čistých linií bez výraznějších dekorů, aby se nádobí nebilo s jinými využitými tvary dekorací.

Všeho moc škodí – s květinami šetřete

Květiny jsou krásným doplňkem svátečního stolu, nicméně nic se nemá přehánět. Vězte, že decentní květinová výzdoba působí stokrát lepším dojmem, než když je máte na každém rohu. Mějte na paměti, že přes květiny na stole musí být vidět, proto by jejich výška neměla být větší než 25 cm, zároveň ale můžeme použít vyšší vázy s květinami, které začínají nad 50 cm od desky stolu. Myslíme také na to, že květinové dekorace nesmí v žádném případě ušpinit ubrus.

Zdroj, foto: Rudolf Kampf


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak prostřít dokonalou sváteční tabuli?:

Jak prostřít dokonalou sváteční tabuli?
Jak prostřít dokonalou sváteční tabuli?
Jak prostřít dokonalou sváteční tabuli?
Jak prostřít dokonalou sváteční tabuli?
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mám ráda čistý bílý porcelánSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles