Radostná seznámení ve StarDanceRadostná seznámení ve StarDance Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 08.09. 2024
Dnes má svátek Mariana
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se v létě starat o sluneční brýle a čočky?

5. 06. 2024 | Technika
Pořídili jste si letos nové sluneční brýle, nebo se pro ně chystáte do optiky? Pak byste se o ně měli také dobře starat, aby vám zůstaly co nejdéle v dobrém stavu a poskytovaly ochranu, kterou potřebujete. Zde je několik tipů, jak o sluneční brýle, ale i čočky, v létě správně pečovat.


    • Důkladné čištění


Péče o sluneční brýle je v podstatě velmi podobná jako péče o ty dioptrické. Základem je  pravidelné čištění, kterému však stále málo lidí věnuje dostatečnou pozornost. Skla byste měli čistit ideálně měkkým hadříkem, který není abrazivní. Používejte také speciální roztoky určené pro čištění optických skel nebo jemný mycí prostředek rozpuštěný ve vodě. Naopak se vyvarujte použití tvrdých nebo drsných materiálů, které by mohly poškrábat skla.

Jak se v létě starat o sluneční brýle a čočky?    • Správné skladování i manipulace


Při čištění brýlí si dávejte pozor na manipulaci a snažte se držet brýle za pevnou část rámu, nikoli za skla, aby se předešlo jejich zašpinění. Při nasazování nebo sundávání brýlí používejte obě ruce, což zabraňuje deformaci rámu. Když své sluneční brýle právě nepoužíváte, uchovávejte je v pevném obalu. To pomůže chránit brýle před poškrábáním a jiným potenciálním poškozením. Ke klasickým nešvarům patří fakt, že málokdo u sebe pouzdro nosí, a tak končí sluneční brýle na dovolené často pohozené v kabelce či tašce, nebo volně na dece, kde se jednak mohou poškrábat od plážového písku, ale hlavně jsou vystavené horku. A to je pochopitelně špatně!

    • Pozor na vysoké teploty


Ačkoli jsou sluneční brýle nepostradatelnou ochrannou pomůckou proti přímému slunci, dlouhodobé vystavení vysokým teplotám jim může uškodit. Zvláště ale, když je například necháte zavřené v autě na palubní desce, nebo na rozžhavené pláži u moře. Teplotní změny mohou poškodit jak materiál rámečku, tak i samotné čočky. Většina brýlových rámů je vyrobena z plastu nebo kovu, které se mohou při vysokých teplotách deformovat. Plast může ztratit svůj tvar, kovové rámy zase mohou ztratit svou flexibilitu, což způsobuje, že brýle již nebudou správně sedět na obličeji. Mnoho brýlí má na čočkách speciální povrchové úpravy, jako jsou antireflexní, protiškrábací nebo UV ochranné vrstvy. Vysoké teploty mohou tyto vrstvy poškodit nebo zniči.

    • Pravidelná kontrola a údržba


Čas od času je dobré také zkontrolovat, zda nejsou šroubky u kloubů brýlového rámu uvolněné, pak je dobré je utáhnout speciálním šroubováčkem nebo navštivte nejbližší optiku, kde to udělají za vás. Pokud se rámečky ohnou nebo poškodí, nechte je opravit u odborníka. Péče o sluneční brýle není náročná, ale vyžaduje pravidelnost a jemnost při manipulaci. Udržováním v čistotě a bezpečí si můžete být jisti, že vám budou sloužit dobře po mnoho let.

    • Péče o čočky


Neméně důležitá je na jaře a v létě rovněž péče o čočky. Její důležitou součástí je čisté a pravidelně měněné pouzdro na kontaktní čočky. Mělo by být vyměněno minimálně jednou za tři měsíce a je vhodné ho pravidelně vyplachovat roztokem. Nikdy nepoužívejte roztok z předešlého dne. Možná ušetříte trochu roztoku, ale vaše oči budou raději za hygienicky čisté čočky.

              

Optometristka radí: 

Nenechávejte je na palubní desce ani volně v kabelce



Zdroj, foto: Alensa.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !