Za první republiky do školy daleko
Období první republiky, tedy roky 1918 až 1938, znamenalo pro mnohé žáky z vesnic a menších měst každodenní pěší túru do školy. S sebou si proto nosili velké svačiny, které zároveň suplovaly oběd, případně chodili na oběd domů. Často se pak stávalo, že během vyučování někteří hladověli, protože to domů měli příliš daleko. Nouze vyvolaná první světovou válkou školákům podlomila zdraví. Na jeho podporu tak ve třídě dostávali rozlévané mléko bohaté na vápník. K svačině býval třeba chléb s tvarohem, tedy opět vápníková bomba.50. – 80. léta ve znamení hromadného fasování
Komunistický režim se vyznačoval organizováním veškerého společenského života, školního stravování nevyjímaje. Stát proto žákům svačiny dovážel do škol. Dostávali od něj mléko, na které měli speciální držáky. K tomu pečivo, například žemli s taveným sýrem či turistickým salámem.Z domova si pak nejčastěji nosili chléb se sýrem a pro doplnění vitamínů jablka odrůdy jonatan, která stála cca 3 Kčs za kilo. Svačiny se balily do hadrových ubrousků. Místo sušenek školáci mlsali karotku a kedlubnu. Bylo pravidlem, že se o velké přestávce nesedělo ve třídách, ale žáci štrádovali po chodbách, většinou do kolečka po celém patře, a přitom svačili.
90. léta přinesla populární „bufíky“
Kdo zažil školní docházku v 90. letech, jistě si pamatuje na zřizování bufetů alias „bufíků“. Otevíraly se o hlavní přestávce a kromě obložených housek, párků v rohlíku nebo hranolek, které v nich kuchařky zručně připravovaly, přetékaly nezdravými cukrovinkami. Vybavujete si pestrobarevné sladkokyselé „hady“ obalené v cukru? A co takhle slané preclíky namočené v čokoládě? 90. léta se zkrátka nesla ve znamení kupovaných svačin, ty domácí byly jen pro outsidery.Současnost
Fakt, že nejen české děti, ale i teenageři tloustnou, přiměl zákonodárce ke zrušení automatů se sladkostmi a dalšími nevhodnými potravinami, jako jsou hamburgery nebo chipsy, umístěnými na chodbách. A protože trendem je dbát na zdravé stravování, objevuje se ve svačinách dospívajících celozrnné pečivo, ovoce a zelenina, ale i mléčné výrobky - ochucená mléka, ovocné jogurty, tvarohy i mléčné rýže. Důležité je samozřejmě respektovat vyváženost všech složek a nabízet dětem pestré jídlo v průběhu celého dne.Zdroj, foto: Müller Riso