Svátek svatého Valentýna nepatří pouze do amerických filmů, jak tomu bylo dříve, ale slaví ho i stále více Čechů. Svátek zamilovaných se u nás ovšem nenese v duchu velkých a drahých dárků, spíše se jedná o drobnosti a romantickou večeři při svíčkách. Pokud si chcete užít Valentýna v soukromí a teple domova, využijte naše tipy na potraviny, které byste neměli při přípravě valentýnské večeře opomenout.
1. Med a zázvor
Med byl svými afrodiziakálními účinky známý už starým Římanům. Novomanželé po obřadu popíjeli v ústraní medovinu, dokud v nich neprobudila vášeň. Odtud také pochází anglické slovíčko „honeymoon“, které označuje líbánky. Med můžete v tomto studeném ročním období využít také při prevenci proti nemocem a posílit tak svoji imunitu. Je vhodnou součástí zázvorového čaje, kde spolu se zázvorem působí jako skvělý lék i prevence nemocem. Zázvor navíc dokáže nastartovat vaše tělo a rozproudit v něm krev.
2. Chřest je skvělý na polévku
Chřest patří mezi nejznámější rostliny, které jsou konzumovány pro zvýšení libida. Největšími konzumenty chřestu jsou Francouzi, kteří si možná i díky tomu získali pověst vyhlášených milovníků. Úprava chřestu není náročná, můžete z něj připravit třeba jednoduchou krémovou polévku. Oloupaný a nakrájený chřest stačí krátce povařit v zeleninovém vývaru, rozmixovat, ochutit solí a pepřem a zjemnit smetanou. Chřest, kromě jiného, podporuje okysličování orgánů a udržuje zdravý cévní systém, proto je doporučován k častější konzumaci.
3. Dary moře jako hlavní chod
Ideálním hlavním chodem valentýnské večeře jsou mořské plody. Nejedná se ovšem jen o ústřice, které mnohým z vás nemusí chutnat nebo nebudete vědět, jak je připravit. Pro valentýnskou večeři se skvěle hodí i ryby na všechny způsoby. Jsou lehkým jídlem a nehrozí tak, že se jich přejíte a po večeři na vás předčasně padne únava. Jako přílohu k rybám si můžete připravit bramborovou kaši či pyré, kam přidáte rozmixovaný celer. Nejenže se chuť kaše stane zajímavější, ale celer navíc obsahuje velké množství hořčíku, který je nejsilnějším mužským afrodiziakem.
4. Víno nebo sekt jako ideální aperitiv
Jako aperitiv valentýnské večeře se výborně hodí sekt s jahodami, které nejsou nadarmo nazývány plody Venušiny. Pro navození té správné atmosféry můžete večeři zapít sklenicí červeného vína, které rozproudí krev a odbourá vaše zábrany.
5. Čokoláda jako hříšný zákusek
Není žádnou náhodou, že k Valentýnu patří čokolády a bonboniéry. Nejenže čokoláda jako dar potěší váš protějšek, ale také uvolňuje endorfiny, které v našem těle dokáží vyvolat pocit štěstí a rozkoše. Milovníci čokolády jistě znají ten slastný pocit, když se jim kousek čokolády rozpustí v ústech.
Tento článek také můžete