Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Čas malinČas malin Proč vám natékají v létě nohy?Proč vám natékají v létě nohy? Rybízová marmeláda - nejoblíbenější receptyRybízová marmeláda - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 01.07. 2024
Dnes má svátek Jaroslava
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak vybrat nejvhodnější svítidlo?

10. 12. 2013 | Moderní bydlení
Se světlem se dají dělat zázraky. Tentýž prostor může mít desítky nálad podle toho, jaká světla jsou pro něj zvolena a jak jsou rozmístěna. Nabídka svítidel je dnes nepřeberná a je nesnadné se v ní zorientovat.

Jak vybrat nejvhodnější svítidlo?

Právě u osvětlení je nutné vybírat především funkční design. Vzhled svítidel by neměl být nadřazen nad technické parametry. Svítidla mají především sloužit svému účelu – tedy zajistit vhodné a dostatečné osvětlení různých typů prostoru. Většina lidí si při zařizování bytů nebo domů vybírá svítidla v první řadě podle designu a ceny. Je ale rozdíl mezi tím, jak světlo vypadá u výrobce či prodejce v předváděcí místnosti, a jak bude vypadat, a především sloužit doma, v kanceláři nebo provozovně.

Jak vybrat nejvhodnější svítidlo?Montáž svítidel a regulace osvětlení

Dokonalý výsledek realizace osvětlení ovlivňuje vedle volby svítidel také jejich montáž. Důležité je, vybrat si svítidla podle účelu prostoru i jeho dispozic (svítidla nástěnná, závěsná atd.). Instalace musí proběhnout v souladu s navrženou osvětlovací soustavou (umístění vývodů, počet okruhů, jejich ovládání, způsob stmívání apod.).Umístění svítidel bychom vždy měli věnovat náležitou pozornost. V ideálním případě je návrh osvětlení obsažen už v projektu. Tím je při realizaci zajištěno správné rozmístění vývodů a ovládacích míst. Vhodné rozmístění svítidel nám zajistí dostatečnou osvětlenost tam, kde je to potřeba (například pracovní deska kuchyňské linky, psací stůl v pracovně, místo pro čtení  v obývacím pokoji, jídelní stůl). Osvětlenost klesá s druhou mocninou vzdálenosti od zdroje světla. Proto svítidlo umísťujeme tam, kde je zapotřebí nejvíc světla. Do větších prostor osadíme větší počet svítidel, abychom dosáhli potřebnou rovnoměrnost osvětlení.

Při realizaci osvětlení obytných místností se stále častěji setkáváme s požadavkem na regulaci osvětlení. Pokud se rozhodnete pro stmívání osvětlení, musíte si v první řadě vybrat některý ze systémů, které se na trhu nabízí. Pro zvolený systém se pak konfiguruje celá osvětlovací soustava.

Prostor a jeho pravidla osvětlení

Každý prostor v bytě nebo domě má své světelné specifikum, potřebuje jiné osvětlení a vyžaduje tedy jiný typ svítidla a světelného zdroje. Svítidlo jako takové je do značné míry designový prvek. Design ovšem nesmí převážit nad účelem – účel by měl být vždycky zvažován jako první. To, že svítidlo v interiéru dobře vypadá, totiž ještě neznamená, že ho ideálně osvětluje. Proto je důležité uvědomit si, jakému účelu má místnost, nebo její část, sloužit. Některé prostory vyžadují, abychom potřebné parametry osvětlení nadřadili nad všechny ostatní aspekty – jde například o pracovnu nebo kuchyň. Tady jsou osvětlenost, rovnoměrnost osvětlení, možnost reálného rozeznání barev a podobné parametry zcela zásadní.

Kuchyň

Tento prostor je hlavně pracovní. Řešíme tedy především technické parametry osvětlení. Nejdůležitější je dostatečná osvětlenost pracovní desky. U kuchyní, které navazují například na jídelnu nebo obývací pokoj, klademe i důraz na design. Typy použitých svítidel by měly korespondovat s osvětlením v navazujících místnostech.
 

Jak vybrat nejvhodnější svítidlo?

Pracovna

Svým účelem se nejvíce blíží kanceláři, a tomu také odpovídají požadavky na osvětlení. Volíme stropní svítidla, která zajistí dostatečnou hladinu osvětlení i jeho rovnoměrnost a zabrání oslnění (například odrazem světla v monitorech počítačů). Ideální jsou svítidla s parabolickou hliníkovou mřížkou. Pro osvětlení pracovního stolu je nejlepší stolní nebo stojací lampa.

Jídelna

Zaměřujeme se především na vytvoření vhodné atmosféry a na design svítidel. Vhodná je kombinace stropních (nad jídelním stolem) a nástěnných svítidel. Pokud je jídelna propojena s kuchyňským koutem, dbáme na sladění osvětlení v obou prostorech.

Obývací pokoj

Centrálním místem většiny bytů a domů bývá obývací pokoj. Slouží převážně k odpočinku, setkání s rodinou, sem zveme naše návštěvy. Proto bychom si na jeho osvětlení měli dát obzvláště záležet. Na prvním místě budeme v těchto místnostech určitě řešit design svítidel. Při jejich volbě a rozmístění ale musíme brát v potaz i kvalitu osvětlení.
 

Ložnice

Osvětlení ložnice má umožnit vytvoření potřebné atmosféry. Ideální je difuzní regulovatelné osvětlení. Zároveň však musí být splněny i požadavky na osvětlení pro čtení. Ovládání osvětlení koncipujeme tak, aby bylo možné jak od vstupních dveří, tak přímo z postele.

Dětský pokoj

Slouží jak ke hře, tak k pracovním činnostem, proto jsou nároky na osvětlení vyšší. Ideální jsou stropní přisazená nebo vestavná svítidla, která nejméně omezují rozlet dětí. Vysoké požadavky na osvětlení pracovního stolu zajistíme nejlépe stolní nebo stojací lampou.

Koupelna

Často se jedná o bezokenní prostory, kterým je nutné dodat dostatečnou hladinu osvětlení. Vhodná je kombinace stropních svítidel a osvětlení zrcadla svítidly nástěnnými. Pamatujte na to, že v koupelně se z důvodu bezpečnosti mohou instalovat svítidla pouze do určitých zón, proto se před jejich instalací vždy nejprve poraďte s odborníkem.
 

Důležité je zvolit vhodné světelné zdroje

Na první pohled vnímáme především design svítidla, ale pro správné osvětlení prostoru je neméně důležitá i volba vhodného světelného zdroje (žárovka, zářivka, LED...). Monopol žárovek v domácnostech postupně nahrazují kompaktní a lineární zářivky a v poslední době i zdroje LED. Hlavním důvodem je nižší spotřeba elektrické energie a výrazně vyšší životnost světelných zdrojů. Pro lepší orientaci v množství různých typů světelných zdrojů uvádím jejich nejdůležitější parametry.

LED světelné zdroje

Nejnovější a nejrychleji se rozvíjející typ zdrojů světla. Vzhledem k jejich očekávaným parametrům (měrný výkon, životnost) se předpokládá v průběhu příštích několika let úplný přechod na tento typ světelných zdrojů.

Lineární zářivky

K jejich použití v domácnosti je pořád ještě trochu averze, ale vzhledem k aktuálním parametrům těchto zdrojů světla je to neoprávněné. Dlouhá životnost, vysoký měrný výkon a nízká spotřeba jsou hlavními argumenty pro jejich použití ve svítidlech.

Kompaktní zářivky

V domácnostech se nejčastěji setkáme s kompaktní zářivkou se závitem E27, která slouží jako úsporná náhrada klasické žárovky. Existuje však řada dalších typů kompaktních zářivek, které se používají v bytových svítidlech. Stejně jako lineárních trubic, je jejich hlavní předností vysoká životnost a nízká spotřeba.

Halogenové zářivky

Poskytují příjemné teplé osvětlení se spojitým spektrem, které je obdobné jako u klasické žárovky. Snadno se regulují. Jejich nevýhodou oproti moderním zdrojům světla (zářivky, LED) je kratší životnost a větší spotřeba elektrické energie.

Zdroj, foto: Světelný rádce


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak vybrat nejvhodnější svítidlo?:

Jak vybrat nejvhodnější svítidlo?
Jak vybrat nejvhodnější svítidlo?
Jak vybrat nejvhodnější svítidlo?
Jak vybrat nejvhodnější svítidlo?
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
najviac ma teší,že som si podsietila pracovnú dosku na kuch. linke
Obrázek uživatelky
profil
doma máme led světla
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles