Odstředivé odšťavňovače (někdy také nazývané centrifugy) jsou nejuniverzálnějším a v domácnostech nejrozšířenějším typem odšťavňovačů. Fungují tak, že vhozené ovoce či zeleninu nejprve nastrouhají na rychle se točícím diskovém struhadle. Odstředivá síla způsobená vysokými otáčkami silného motoru následně nastrouhané kusy rozprostře po síti kolem centrálního struhadla a postará se o vylisování šťávy. Alfou a omegou dobrého odšťavňovače jsou proto výkonný motor a kvalitní nerezové síto, bez nich nikdy nezískáte velké množství čerstvé šťávy.

Nejlepší odšťavňovací síta jsou z mikrosíťoviny, protože mají nejvyšší propustnost šťávy. Čím více je v mikrosíťovině miniaturních otvorů, tím lépe. Pro perfektní výsledek a dlouhou životnost ostří může být zpevněné titanem. O stupeň horší provedení představuje síto, respektive disk z děrovaného plechu.
Každý odborník i uživatel vám dosvědčí, že nejnižší potenciál má děrovaný plech s plastovými okraji a předěly.
Plnicí otvor odšťavňovače by měl mít co největší průměr, umožňuje totiž vkládat i velké kusy ovoce a zeleniny. Jen tak nebudete muset ztrácet čas pracným a hlavně zbytečným překrajováním. Hledejte spotřebič, jehož otvor má minimálně 8 cm.
Odšťavňovač musí disponovat alespoň dvěma rychlostmi. To proto, že vyšší otáčky se používají na tvrdou zeleninu, jablka, mrkev nebo například ananas, nízké otáčky jsou zase dobré na citrusy, meloun či kiwi. Otáčky musí jít plynule regulovat, ideálním řešením je elektronické ovládání rychlosti.
Před nákupem pamatujte na to, že odstředivé odšťavňovače dokážou zpracovat prakticky jakoukoliv surovinu, při odšťavňování obilnin, bylinek, listové zeleniny či bobulovin ale mají nižší výtěžnost. Některé „centrifugy“ se ovšem prodávají i se speciálním přídavným diskem, který ve šťávě zachovává dužinu bohatou na vlákninu a se kterým tedy můžete zpracovávat i měkké ovoce, jako jsou banány, mango nebo jahody. Jemné pyré skvěle poslouží jako základ krémových polévek, sals, dipů a ovocných zmrzlin, lze z něj také připravit dětskou stravu. Jde jen o to dobře si rozmyslet, co všechno budete na odšťavňovači chtít připravovat.

Naprostou samozřejmostí u odšťavňovače musí být 100% bezpečnost. Největší jistotu vám dá jen takový odšťavňovač, který v případě, že není správně sestaven a zajištěn, zkrátka nespustíte. Neměla by chybět protiskluzová úprava nožiček. Určitě oceníte, pokud je možné napájecí kabel omotat okolo základny na spodní straně odšťavňovače – při práci vám nebude nikde překážet. Kvůli vlastnímu pohodlí se také zaměřte na tvar hubice, ze které z odšťavňovače vytéká šťáva. Měla by být speciálně vytvarována, to proto, abyste si šťávu mohli stáčet přímo do sklenice. Otáčivou hubicí zabráníte nepříjemnému odkapávání zbytku šťávy na stůl či pracovní desku.
Zásobník odšťavňovače na dužinu, která zůstává z ovoce či zeleniny, by měl mít větší objem. Pohodlněji se s ním pracuje, lépe se umývá a při zpracovávání většího množství surovin se nemusí často vyprazdňovat.
V neposlední řadě vám bude při výběru odšťavňovače dobrou nápovědou délka nabízené záruky. Někteří výrobci odšťavňovačů na své výrobky poskytují prodlouženou záruku, což je samozřejmě známka jejich vyšší kvality.
Zdroj, foto: Catler