Základ smetanových, tvarohových nebo jogurtových zmrzlin tvoří mléčný tuk. Dále jsou zmrzliny vodové, ovocné, sorbety nebo s rostlinným tukem, u kterých je větší část mléčného tuku nahrazena nejčastěji kokosovým olejem. Mražený krém vodový a sorbet pak nesmí obsahovat záměrně přidaný žádný tuk.
Mražený je na obale označen skupinou, do které spadá - smetanový, mléčný (nebo tvarohový), s rostlinným tukem, vodový, ovocný, sorbet - podskupinou podle použité ochucující složky (například vanilkový, jahodový, kakaový, karamelový apod.). Je tak rozdíl mezi "mraženým krémem tvarohovým", který se skládá z tvarohu a např. "mraženým krémem s rostlinným tukem tvarohovým", kde tvaroh tvoří pouze ochucující složku. Z hlediska kvality je lepší vybírat mražené krémy bez přidaných rostlinných tuků, které mohou skrývat škodlivé transmastné kyseliny - tedy jen mléčné a smetanové (popřípadě tvarohové a jogurtové) nebo vodové, ovocné či sorbety. Ve výrobcích "s rostlinným tukem" nahrazuje rostlinný olej část mléčného tuku, což nelze považovat za chutnější ani zdravější způsob výroby.
Mražený krém balený lze nalézt v několika formách. Buď ve vaničce například v půllitrových nebo litrových baleních, na dřívku v podobě nanuku (které se prodávají i po více kusech v krabici) popřípadě v oplatce (nejčastěji v kortnoutku). Vedle toho existuje ještě zmrzlina točená nebo kopečková, které mezi balené mražené krémy nepatří. Upravuje je ještě jiná legislativa a vztahuje se na ni hned několik předpisů, které zahrnují požadavky na kvalitu použitých surovin, hygienickou a mikrobiologickou jakost.
Vedle mléčné nebo hořké čokolády může být nanuk máčen v „polevě“ z mléčné nebo hořké čokolády. Jak samotnou čokoládu tak polevy z ní charakterizuje vyhláška a striktně výrobcům ukládá požadavky na složení. Na polevu z mléčné čokolády je z hlediska množství a kvality tuku kladen větší nárok než na mléčnou čokoládu. Nanuk je však často tvořen také kakaovou polevou. Ta není vyhláškou definována, skládá se převážně pouze z kakaa, rostlinného tuku a cukru a její receptura je v rukou výrobce.
Konzistence zmrzliny by měla být jemná, krémová a bez hrudek, větších krystalů nebo vzduchových bublin. Balená zmrzlina by měla být s neporušeným a čistým obalem a uvnitř nijak poškozená, polámaná nebo rozteklá. Je vhodné vždy kontrolovat datum minimální trvanlivosti a nezmrazovat již jednou rozmrazené výrobky.
Zdroj: dTest