Potřebujeme:
- kelímky od másla, jogurtů a podobně,
- houbičku na nádobí,
- prášek na nádobí,
- rukavice na nádobí (pro ochranu nehtů a rukou),
- tenký permanentní fix (podle potřeby),
- krabice od mléka,
- šroubovací víčka od instantních čajů.
Postup využití plastových kelímků:
Než se pustíte do díla, tak doporučuji navléknout si pro ochranu nehtů a rukou rukavice na nádobí. Předejde se tím nechtěnému poškrábání povrchu nehtů a možnému obarvení konečků prstů. Není to nic hrozného, ale některé ženy mají rády perfektně upravené nehty, tak si tím ušetří čas a námahu.
Houbičku na nádobí navlhčíme a co nejvíc vyždímáme. Naneseme na ni trochu prášku na nádobí. Připravený kelímek začneme postupně houbičkou drhnout. Natištěná barva jde snadno dolů. Nakonec kelímek opláchneme pod vodou a dočistíme zapomenutá místa. Stejným způsobem můžete očistit i víčko ke kelímku a mít uzavíratelnou krabičku bez potisku a bez nutnosti kupování za peníze (obr.1).Poznámka: Z kelímků jsem vždy barvu beze stopy odstranila. Jedinou výjimkou bylo víčko, kde původní (červenohnědá) barva je stále patrná. (obr.2).
Využití:
Možná si někdo bude ťukat na čelo, proč je raději nevyhodím a nekoupím si něco pořádného. Možná právě proto, že je nemusím kupovat a najdu pro ně další využití. Nejsem zarytý ekolog, ale když nemusím, tak se vyhnu kupování plastových věcí.
Na druhé straně mají vlastnosti, díky kterým je beru na milost. Je to třeba jejich skladnost, lehkost, nerozbitnost a dlouhodobá výdrž při nízkých teplotách.
Nejčastěji je používám:
1.) Jako kelímky na přebytečnou vodu pod květináč. Od rostlinných másel pod středně velké květináče. Pod ty malé dávám víčka od instantních čajů.
2.) Naplním je potravinami, které potřebuji zamrazit, přikryju víčkem a vložím do mrazničky. Na víčko tenkým permanentním fixem napíšu, co je uvnitř a datum zamražení. Později jde fix zase práškem odstranit.
3.) Ke klíčení rostlin ze semen. Do dna kelímku si vypálím dírky horkým drátkem nebo provrtám ostrými nůžkami, aby přebytečná voda mohla odtékat.
4.) Ke skladování různých drobností. Krabičky na víčku popíšu podobně jako když je používám do mrazničky. Jen s tím rozdílem, že v jedné mám různé mašličky, v další knoflíčky, korálky a podobně.
5.) Krabici od mléka rozříznu nahoře v místě spoje, vyložím ji mikrotenovým sáčkem a podle potřeby ji naplním polévkou nebo omáčkou a dám zamrazit. Je to perfektní způsob, jak uchovat větší množství. Pro jistotu sáček uzavřu gumičkou a napíšu si na něj zase co to je a datum. Po zmrznutí sáčky s jídlem z krabice vždy vytáhnu a můžu je skládat na sebe. Když chci zamražené jídlo upotřebit, dám sáček s jídlem do nějaké menší mísy a nechám při pokojové teplotě povolit. Teprve potom jídlo ze sáčku vyklopím. Tím předejdu tomu, že se mi sáček neroztrhá a do jídla nedostanou jeho kousky.
Myslím, že by se našla spousta dalších možností, jak jinak se dají využít.
ChytráŽena.cz