V hlavní roli sušička ovoce
Jednou z technik, která zachovává kvalitu živin v potravinách, je sušení. Jedná se téměř o ideální způsob uchovávání potravin, díky kterému plodiny neztrácejí svou originální chuť a zachovávají čerstvost surovin po dobu zimních měsíců. Usušené ovoce a zelenina má hned několik výhod. Kromě několikanásobného zmenšení objemu, zachováváte vitamíny, minerály a nemusíte přidávat žádný cukr, sůl, barviva ani konzervační látky.Sušit ovoce a zeleninu můžete hned několika způsoby. V troubě, ve stínu v teplém prostředí, na topení. Tyto metody sušení však vyžadují mnohem delší čas a hrozí tak riziko plesnivění. Moderním výdobytkem jsou sušičky, které tuto práci zvládnou efektivně a rychle za vás. Princip fungování všech sušiček je v podstatě stejný a jejich obsluha je velice jednoduchá. Sušičky dostupné na trhu jsou vybaveny síty nebo pláty, kolem kterých cirkuluje ohřátý vzduch poháněný ventilátorem.
Vybírejte pečlivě
Při výběru sušičky je dobré si promyslet, jak velké objemy potravin budeme chtít sušit. Úspornější je vždy sušit více surovin najednou než po troškách. Rozumnější je proto pořídit si větší sušičku s vyšším počtem sít a plátů. Vzhledem k tomu, že každá surovina vyžaduje jinou teplotu a dobu sušení, je dobré volit sušičku s termostatem umožňující nastavení různé teploty sušení. Dalším praktickým vybavením sušiček je časovač, který se po dokončení své práce sám vypne. Díky tomu nemusíte přístroj pravidelně kontrolovat.Náš tip: Aby se suroviny usušily rovnoměrně a ve stejný čas, je dobré nakrájet je všechny na stejné plátky.
Zavařte si to. V kuchyni je to povoleno
Dalším způsobem jak naložit se sklizenou úrodou je zavařování. Zavařování není nic složitého a poradí si s ním opravdu každý. Aby se povedlo tak, jak má, je potřeba dodržovat několik zásad. Vše co chceme zavařit, musí být čerstvé a kvalitní. Jen tehdy budeme mít záruku, že zavařeniny vydrží dlouho a zachovají si dobrou chuť. Co všechno budete k zavařování potřebovat? Sklenice, zavařovací hrnec a případně i teploměr.A jakých chyb se při zavařování rozhodně vyvarovat?
1. Pečlivě překontrolujte, zda nejsou sklenice prasklé a zda mají víčka v naprostém pořádku.2. Nedoplňujte sklenice nálevem těsně až k hrdlu.
3. U teploty vody nespoléhejte na váš odhad. Pořiďte si proto alespoň jednoduchý teploměr.
4. Horké sklenice nikdy prudce neochlazujte, mohly by prasknout.
5. Zavařeniny skladujte na suchém, chladném a tmavém místě.
6. Nikdy nezavařujte maso v kombinaci s cibulí. Cibule v zavařovaných pokrmech začne okamžitě kvasit.