Billova neposedná vařečka
sobota a neděle po 17 hod na Spektrum TV
Bill Granger, australský televizní kuchař Spektra, dnes už vlastní několik restaurací a je mezinárodně uznávaným autorem kuchařských knih. Pochází z Melbourn a již od mládí se zajímal o přípravu pokrmů. Donutilo ho k tomu to, podle jeho slov, že jeho maminka vařila hrozně a on měl jídlo rád. Když pak odešel na uměleckou školu do Sydney a zde si přivydělával i jako číšník, propukla jeho vášeň pro vaření naplno. Na počátku jeho velkého úspěchu stála "míchaná vejce", které připravoval svým postupem se smetanou a na které dodnes lidé stojí frontu kolem obytného bloku s kavárnou, aby si je mohli dopřát. Diváci televize Spektrum mohli být dosud jeho hosty prostřednictvím třináctidílného seriálu. Bill si ale nyní umanul, že obecenstvu přiblíží svou rodnou vlast. A tak s ním tentokrát můžeme nejen vařit, ale i cestovat po Austrálii, přičemž po zhlédnutí všech sedmi dílů nového cyklu budou naše kulinářské znalosti obohaceny o více než 40 receptů.Tak neváhejte a vydejte se s námi a s Billem do Austrálie!
Jamieho vláda nad jídlem
sobota a neděle po 12 hod na Spektrum TV
Populární britský televizní kuchař Jamie Oliver si získal srdce mnoha milionů televizních diváků nejen svými lahodnými pokrmy, ale zejména svou osobností a pohodovým přístupem k vaření. Už od malička se zajímal o všechno, co se dělo v kuchyni. V dospívání si přivydělával loupáním brambor a rozhodl se, že se bude vařením živit. Poprvé se setkal s kamerou v pořadu o River café, kde tehdy pracoval. Celý štáb jednoduše okouzlil a nabídky na vlastní pořad se jen hrnuly. Jamieho kouzlo tkví v tom, že vaří jednoduše a s obrovským nadšením. Všechno u něj vždycky vypadá tak nějak nedbale a mimochodem, díky čemuž mají všichni pocit, že umějí vařit už jen tím, že se na Jamieho dívají. Jeho značkou jsou rozcuchané vlasy, trochu roztrhané džíny, ošoupané tenisky, kostkovaná košile. Je okouzlující, protože je úplně normální.Zatímco se Jamie pokoušel reformovat gastronomickou nabídku anglických školních jídelen, přišel na to, že problém je závažnější, než si původně myslel. Nejen školní jídelny mohou totiž za to, že ve Velké Británii – a prakticky všude v Evropě – vzrůstá počet dětí s tělesnou nadváhou. Zejména na venkově je velmi častý jevem, že děti jedí hotová jídla nebo polotovary, po kterých se rapidně tloustne. Proto se Jamie rozhodl, že založí hnutí, které se bude snažit docílit toho, aby matky denně dávaly na stůl rodiny čerstvě připravené pokrmy. A chce je přesvědčit, že jde i za málo peněz vařit rychle, a přitom chutně, zdravě a výživně.
Zdroj: Spektrum TV
Sixtie
ChytraZena.cz
Sixtie
ChytraZena.cz