Salát můžeme připravit z jednoho druhu zeleniny nebo pestrý míchaný. Dokonalá harmonie barev a chuti přijde vhod v jarním období. Dříve se saláty podávaly jako příloha k masitému pokrmu. Dnes patří mezi samostatný hlavní chod. Zeleninu na salát krájíme keramickým nožem, abychom nezničili cenné vitamíny. Na přípravu jarního salátu můžete použít zeleninu a bylinky z vlastní zahrádky. Mezi první jarní zeleninu patří ředkvičky, jarní cibulka, listový salát, špenát, mrkvička a také bylinky, petržel, kopr, pažitka, bazalka a šťovík. Zeleninu na salát musíme mít vždy čistě vymytou, očištěnou a nakrájenou. Můžeme ji krájet na malé čtvrtky, nudličky nebo kolečka.
Z první jarní zeleniny si můžeme udělat salát ředkvičkový, špenátový, listový hlávkový, nebo ledový, salát z jarní cibulky, mladé mrkvičky a čínského zelí. Do zeleninových salátů můžeme přidat také nakrájenou červenou cibulku, která vypadá v salátu velice dekorativně. Cibulka má příjemně nasládlou chuť.
Zálivka na zeleninový salát
Salát se vždy přelije zálivkou, aby osvěžil a získal na chuti. Zálivku použijeme před podáváním, aby listy zůstaly křehké. Jinak by listy v zálivce zvadly a salát by ztratil na své chuti. Klasická zálivka obsahuje olej, sůl, špetku cukru a soli. Do octové zálivky můžeme pro změnu přidat lžičku tekoucího medu. Zálivku vždy předem promícháme nebo rozšleháme metlou. Do zálivek přidáváme nejčastěji olivový olej, který je do zeleninových salátů nejvhodnější. Ocet můžeme použít ovocný, vinný nebo balsamico, kterému se dává přednost pro jeho sladkou a aromatickou chuť. Hotový salát s marinádou promícháme jemně rukama nebo dřevěným náčiním. Marinády na zeleninové saláty děláme také bylinkové. Velkou oblibu si získávají zálivky z mléčných výrobků - jogurtu nebo zakysané smetany.Saláty jsou přímým zdrojem všech látek, které nám na jaře pomohou k vitalitě. Jsou zdravé, lehké a křehké. Mají výbornou chuť a jsou bohatým zdrojem vitamínů. Salát přijde pokaždé vhod, příjemně nás osvěží a navíc je rychle hotový. Může být servírován jako příloha, dezert nebo hlavní chod.
Marta – čtenářka
ChytráŽena.cz