Autorky: Jana Vašáková a Zdena Skokanová N.
Nakladatelství: Smart Press
Formát 172 x 240 mm
pevná vazba, celobarevné
Počet stran: 240 str.
Datum vydání: 9/2012
Cena: 390 Kč
Česká kuchyně, to nejsou jen omáčky, knedlíky a jiná, složitě připravovaná či kalorická jídla. Jsou to především čerstvé sezónní suroviny a inspirace tradicemi – vždyť naše babičky vařily tak jednoduše, dobře a také levně! Kniha představuje nápadité recepty ze surovin, které jsou na našich zahrádkách či v obchodech dostupné v daném ročním období.
Autorky vaří z brambor, které vyrostly na našich polích, z masa, které bylo odchováno na českých farmách, nebo z bylinek, které si samy vypěstovaly v truhlících. Oprášily staré recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Neopomíjejí ani vánoční či velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Naučí vás také domácí marmelády, nanuky a sirupy. Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky, z výlovu rybníka i z honu. Zavede vás do českých lesů, provede vás po vinicích
a všechno, co na jejích stránkách najdete, si s obrovskou chutí uvaříte.
Tato kuchařka JEZTE ČESKY přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezónní suroviny v kuchyni – autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Naučí vás připravovat domácí marmelády, sirupy i nanuky, nezapomínají ani na netradiční vánoční a velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky nebo z honu.
Autorky o knize JEZTE ČESKY:
„Jsou to právě rodiče, kdo mohou děti naučit vnímat jídlo nejen jako zdroj potravy, ale také jako poklad, který jim jejich země nabízí. My rodičům na oplátku nabídneme vyzkoušené tipy, jak používat zdravé lokální sezónní suroviny v kuchyni, čímž ušetří čas, ale i peníze. Oprášily jsme staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Věříme, že k tomu, abychom v České republice jedli zdravě a chutně, potřebujeme poctivé české suroviny a výrobky z nich.“ O autorkách knihy JEZTE ČESKY:
Jana VašákováKdo jsem? Maminka dvou holčiček, manželka a dcera, která poprvé upekla bábovku ve svých 9 letech a od té doby vlastně z kuchyně neodešla. Před 11 lety jsem nastoupila do vydavatelství, kde jsem se seznámila se Zdenou.
Při mateřské dovolené jsem absolvovala Školu výživy MAHRA spol. s r. o., psala o zdravém životním stylu, vařila pro časopisy, fotila, natáčela pro televizi a vydala svou první ilustrovanou knihu Míny a Týny Pohádkovou kuchařku. Nyní pracuji jako redaktorka časopisu Dieta, s šéfredaktorkou Petrou Lamschovou jsme vydaly knihu Velký dietní plán. Starám se o web plný zdravých rodinných receptů a již druhým rokem se mé „dietářky“ mohou těšit na diář Dietář.
Zdena Skokanová N.
Kdo jsem? Pracuji jako kulinární redaktorka časopisu Žena a život a její kulinární přílohy Chuťovka. Když jsem vystudovala fotografii na FAMU, myslela jsem si, že budu umělkyně. A uvařit dobré jídlo je vlastně umění, takže se mi můj sen splnil. V této kuchařce jsem si s Janou Vašákovou s chutí užívala kromě vaření i postávání za fotoaparátem. Jsem tedy věčně hladový fotograf, který vaří s velkou vášní, chutí a odvahou zkoušet nové recepty
a který všechno, než to sní, stihne také vyfotit...
Tuto knihu JEZTE ČESKY – rok v naší kuchyni koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Smart Press.
ZUZI
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz