Není pochyb o tom, že to, co roste a žije v přirozeném prostředí a nepotřebuje speciální péči, je pro lidské tělo to nejlepší.
Kvalita bio výrobků souvisí se způsobem pěstování a produkce biopotravin, který stanovuje zákon, a všichni výrobci bioproduktů jej musí dodržovat. I přesto mohou mít bioprodukty často jinou výslednou chuť i množství živin, což je dáno například půdou nebo klimatickými podmínkami.
Například každá bio mrkev může být chuťově jiná, i když je vypěstovaná bez přidané chemie.
![Jíte bio? Odpovídá cena kvalitě? Jíte bio? Odpovídá cena kvalitě?](https://www.chytrazena.cz/obrazky/admin/clanek/vyorane-brambory-na-zemi.jpg)
Problém ovšem může nastat při špatném způsobu skladování a přepravě potravin nebo také při nedostatečné tepelné úpravě, špatném mytí a podobně.
Největším problémem je stále cena biopotravin. Mnoho lidí nechápe, proč by si měli za zdravější jídlo připlácet. To, co dělá BIO dražším, je především kvalita surovin a také práce lidí a péče o zvířata.
Dobrým příkladem jsou třeba ekofarmáři. Čím méně používají hnojiva a pesticidy, tím častěji musí zeleninu okopávat a plít. Zvířata dostávají zdravou a přirozenou výživu, která je znát i na chuti masa, mléka atd.
Kombinace surovin s konzervačními látkami, umělými sladidly, ochucovadly a levnými tuky může snížit cenu potravin na minimum a ve spojení s reklamou se tak stává pro spotřebitele neodolatelným zbožím.
Farmářské trhy se opět stávají běžnou součástí života v Čechách. Stejně jako dříve se i dnes lidé scházejí ráno na trhu a nakupují čerstvé ovoce, zeleninu, maso, mléko a řadu dalších surovin a výrobků. Lidé jsou ochotni platit vysoké ceny, vyžadují za ně však kvalitu.
Existuje spousta výzkumů o tom, že biovýrobky mají pozitivní vliv na kvalitu mateřského mléka, ve kterém je pak více zdraví prospěšných mastných kyselin. Naopak velké množství pesticidů může narušit nervovou soustavu a imunitní systém. Z těchto důvodů čím dál více odborníků doporučuje těhotným a kojícím ženám, ale i dětem, aby se pesticidům, ale i škodlivým látkám, jako jsou například potravinářská barviva, pokud možno vyhýbaly. Například děti by si neměly zvykat na sladkosti, barevné limonády a sladké ochucované či dobarvované mléčné výrobky.
Během těhotenství je také důležité poslouchat své tělo, nechat volný průběh potřebám a chutím. Zároveň je však důležité vyhýbat se náhražkám, umělým přísadám, sladkostem, limonádám a podobně.
Čím zdravější a hodnotnější strava je, tím lepší zdroje dostává dítě do života.
Ahaaha - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz