Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat.Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat. Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 14.10. 2024
Dnes má svátek Agáta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Juraj Jakubisko – 80 let - Bathory

28. 04. 2018 | Televizní tipy
Výpravný historický velkofilm Bathory režiséra Juraje Jakubiska, který nabízí nový pohled na bohatý i tragický osud legendární Čachtické paní, hraběnky Alžběty Báthoryové (2008). V mezinárodním obsazení filmu Bathory hrají: A. Frielová, V. Regan, H. Matheson, K. Roden, F. Nero, D. Horváthová, B. Polívka, M. Vašut, J. Mádl a další. Kamera F. A. Brabec
 
Za největší vražedkyni všech dob označila Guinnessova kniha rekordů nejbohatší uherskou šlechtičnu, která se prý koupala v krvi krásných panen, Alžbětu Báthoryovou. Ani historici nemají jasno, zda právem či neprávem. Poodhrnout roušku tajemství, vyvrátit krvavou legendu a ukázat v tomto výpravném historickém velkofilmu, že už v době renesance šlo o politicko-mocenské intriky, se rozhodl autor scénáře, režisér a letošní jubilant Juraj Jakubisko (*30. 4. 1938).

Legenda o ukrutnostech „krvavé hraběnky“ vznikla až několik let po její smrti. Postupně se v průběhu staletí rozvíjela a Alžbětiny údajné zločiny nabíraly na zrůdnosti. Oficiální dokumenty o její vině ale nalezeny nebyly. Existují sice zaznamenané výpovědi svědků, ovšem nepřímých, a jejich hodnověrnost je zpochybnitelná. Alžběta nikdy nestála před soudem a zemřela bez procesu, uvězněná na Čachtickém hradě.

Jejímu příběhu se v posledních letech začalo věnovat několik historiků, kteří pojetí její osoby coby vraždícího monstra zpochybňují a předkládají na základě historických výzkumů důkazy o tom, že se spíše stala kvůli obrovskému majetku obětí spiknutí. Jako osamělá vdova mohla být terčem útoku mnoha lidí, bažících po jejím majetku, v čele s tehdejším palatinem Jurajem Thurzem.

Juraj Jakubisko – 80 let - BathoryPrávě tento nový pohled J. Jakubisko nabízí. Filmový příběh začíná v době, kdy je hrdince třicet dva let. Manžel, František Nádasdy, bojuje ve válkách s Turky a ona sama se stará o děti a zároveň o rozsáhlé rodové majetky. Film nemá být dokumentem, ani historicky věrným vyobrazením. Režisér se drží dostupných historických faktů a neprozkoumaná – tzv. „bílá“ – místa dějin zaplňuje dle své fantazie. Tak se do příběhu dostává také malíř Caravaggio či Monteverdi, tvůrce první opery.

V roli Alžběty uvidíme A. Frielovou, jako její manžel František Nádasdy se představí V. Regan, Caravaggia ztvárnil H. Matheson a čtveřici hlavních postav uzavírá K. Roden jako Juraj Thurzo. V dalších rolích uvidíme mj. F. Nera, T. Preece, D. Horváthovou, B. Polívku, M. Vašuta, J. Mádla či L. Vondráčkovou.

Juraj Jakubisko – 80 let – film Bathory můžete sledovat 28. 4. 2018 od 21,10 hodin na ČT1!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Juraj Jakubisko – 80 let - Bathory:

Juraj Jakubisko – 80 let - Bathory
Juraj Jakubisko – 80 let - Bathory
Juraj Jakubisko – 80 let - Bathory
Juraj Jakubisko – 80 let - Bathory
Juraj Jakubisko – 80 let - Bathory
Juraj Jakubisko – 80 let - Bathory
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Hromada zlaťáků