-Komerční sdělení-
Je tu svátek jednoho z nejoblíbenějších kávových nápojů – 8. listopadu slavíme Mezinárodní den cappuccina. Víte jak a kdy vzniklo? A nepřijdou vám náhodou názvy kapučíno a kapucín podobné? Jak je to možné? Protože spolu opravdu souvisí!
Podle legendy inspiroval jeho vznik právě italský kapucín Marek z Aviana. Po bitvě u Vídně v roce 1683 našli císařští vojáci mezi mnoha poklady, které po sobě zanechala poražená osmanská armáda, i stovky pytlů kávy. Ta byla v té době v Evropě zcela neznámá a její hořkost vojákům nechutnala. Kapucín Marek jim proto prý doporučil přidat do kávy trochu mléka pro zjemnění chuti. A protože měl lahodný nápoj barvu podobnou mnichovu plášti, byl na počest svého objevitele nazván Kapuziner.
Marek z Aviana nebyl jen tak obyčejný mnich, v roce 2003 byl dokonce blahoslaven. Stal se symbolem jednoty Evropy, neboť využil své duchovní a morální autority a dokázal přesvědčit Němce a Slovany, aby zapomněli na vzájemné rozpory a sjednotili se proti tureckému obléhání Vídně roku 1683. A právě tehdy „objevil“ kapučíno, které se pak rychle rozšířilo po Vídni i zbytku Svaté říše římské.
O pár století později v roce 1805 se ve vídeňských kavárnách začíná objevovat raná verze současného cappuccina – káva se smetanou a cukrem. Technická revoluce přinesla začátkem minulého století kávovary na espresso a ve 30. letech Italové tento nápoj dovedli k dokonalosti a název si poitalštili. Cappuccino bylo do 90. let minulého století známé jen v Evropě a některých kosmopolitních centrech Severní Ameriky, ale s postupující globalizací a rozvojem kavárenství si začalo získávat oblibu i v dalších částech světa a nyní patří mezi nejoblíbenější kávové nápoje.
Je zvláštní, že Mezinárodní den cappuccina se slaví 8. listopadu a ne na svátek Marka. Ale to vůbec nevadí, aspoň máme důvod oslavit tento podzimní den právě hrnečkem lahodného kapučína. Třeba hned snídaní. A protože po ránu často spěcháme, je ideální varianta instantní. Značka Jacobs připravila řadu Jacobs Cappuccino, která zahrnuje čtyři teplé varianty – Original, oblíbenou čokoládovou příchuť Milka, karamel nebo vanilka, a ledovou variantu Jacobs Iced Cappuccino Slaný Karamel. Stačí zalít vodou, zamíchat a máte cappuccino s pěnou jako z kavárny. S kapučínem se dá slavit každý den, ne?